U SDP-u NEMA SUGLASJA

‘TREBAMO POŠTIVATI ZAKONE I USTAV, BEZ OBZIRA ŠTO SE IZRODI' Šef Sabora

Zagreb, 261012.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora.Na slici:Josip Leko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Da u SDP-u nema suglasja oko toga kako se postaviti prema referendumu oko izmjene Ustava za koje je prikupljeno više od 700 tisuća potpisa, potvrđuju i izjave predsjednika Sabora Josipa Leke .

SDP-ov šef Sabora za razliku od svog stranačkog kolege Peđe Grbina, predsjednika Odbora za Ustav ne misli da zastupnici mogu odbiti raspisati referedum jer nemaju obvezujući mandat.

- Građani odnosno narod ostvaruje vlast i to izbornom svojih predstavnika ili neposredno putem referenduma. Istina u Ustavu piše da je mandat zastupnika neobvezujući ali smo dali prisegu da ćemo poštivati Ustav, zakone i pravni poredak. Mi nismo u Saboru kao privatne osobe - rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija Nije želio izravno odgovoriti mora li u slučaju da referendum prođe Sabor glasati o izmjeni Ustava ili se definicija braka u njega automatski unosi, ali je objasnio:

- Kad građani u skladu s Ustavom i zakonom, kažu da neko pitanje žele rješiti onda su ga oni rješili. Očekujem da se poštuju demokratski standardi. Što god izrode, treba ih poštivati jer valja sačuvati da rade demokratske institucije i kad nam paše i kad nam ne paše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:07