NOVI MASOVNI PROSVJED

FOTO Janšine pristalice: Čak 12.000 ljudi na ulicama Ljubljane

 AFP PHOTO / JURE MAKOVEC

LJUBLJANA - Pristaše slovenskog premijera Janeza Janše okupile su se u petak na Kongresnom trgu u Ljubljani, na manifestaciji kojom prosvjeduju protiv pokušaja "rušenja" njegove vlade.

Službeni organizator skupa, civilna udruga "Zbor za republiku" procjenjuje da se je okupilo oko 12.000 Janšinih simpatizera i članova njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) iz cijele države, a u Ljubljanu su stigli organiziranim prijevozom autobusima. Očekuje se da će se video-porukom sudionicima skupa obratiti i sam Janša, koji se nalazi u Bruxellesu na summitu predsjednika vlada EU-a.

Popodne će se na istom mjestu održati i facebook prosvjed protiv Janšine vlade i "političkih elita", no organizatori jutrošnjeg prosvjeda tvrde da su ti prosvjedi koji traju već više od dva mjeseca usmjereni najviše na destabilizaciju Janšine vlade, što je dovelo do raspada njegove vladajuće koalicije.

Policija je ovih dana objavila da ne očekuje sukobe između Janšinih pristaša i protivnika s obzirom da se dva skupa održavaju s malim vremenskim odmakom i na istom mjestu, ali da će u slučaju potrebe intervenirati i razdvojiti ih.

Urška Bačovnik Janša, žena premijera Janeza Janše

Najavljujući prosvjed koji je počeo u 11 sati Janšini pristaše izjavili su da se zauzimaju za kulturu političkog dijaloga i afirmaciju pravne države te da vladu ne može smjenjivati "ulica" ni "politički linč" protiv Janše. Navode da su uvjereni da je s tim ciljem objavljeno izvješće protukorupcijske komisije, prema kojemu je Janša utajio dio imovine koju je stekao dok je obavljao državne dužnosti, što dodatno potiče pozive da bi morao dati ostavku.

Janša pozvao svoje pristaše da se suprotstave 'lijevom fašizmu'

Slovenski premijer Janez Janša optužio je u petak svoje političke protivnike da rušenjem njegove vlade žele prikriti prave krivce za težak gospodarski položaj Slovenije i socijalnu krizu te svoje pristaše pozvao da se suprotstave "lijevom fašizmu".

"Potrebno je odlučno nastupiti protiv lijevoga fašizma, nasilja i kaosa. To su najveći neprijatelji slobode i pravednosti i takav razvoj događaja Slovenci neće dopustiti", rekao je Janša u video poruci koja je emitirana tijekom dvosatnog mitinga njegovih pristaša na Kongresnom trgu u Ljubljani.

Na skupu je govorilo više istaknutih političara i javnih osoba koji podupiru Janšinu vladu. U svojim su nastupima pozivali Janšu da ne dopusti da ga njegovi protivnici prisile na ostavku, a raspad koalicijske vlade, korupcijske afere koje se pripisuju Janši i masovne prosvjede protiv "korupcije i političkih elita" ocjenjivali kao pokušaj da se Slovenija politički destabilizira u osjetljivom trenutku krize.

Središnji dio skupa predstavljalo je emitiranje Janšine poruke na video-zidu budući da se premijer nije mogao odazvati na skup jer je nazočio summitu europskih čelnika u Bruxellesu. U poruci, koja je dočekana mahanjem slovenskim nacionalnim zastavama i povicima "Janša, Janša", slovenski je premijer rekao da je pravi uzrok za destabilizaciju njegove vlade njena odluka o sanaciji slovenskih banaka te objedinjavanje državne imovine u jedinstveni holding jer vlada, među ostalim, želi otkriti tko je dobivao političke kredite banaka koje su sada u teškoćama i tko je izveo tajkunsku privatizaciju nekoć društvene imovine.

Janša je rekao da su Slovenci nakon osamostaljenja pokazali da mogu biti vrlo uspješni, ali da su s nekim stvarima kasnili pa tako nisu proveli lustraciju te su dopustili da političke snage koje predstavljaju "ostatke ideološke prošlosti" prisvoje društveno vlasništvo i isprazne državne banke uzimanjem povlaštenih kredita za privatizaciju.

Janša je pri tome krug onih koji bi željeli da se sruši njegova vlada kako bi se prikrilo tko su krivci za sadašnju krizu u Sloveniji i koji organiziraju prosvjede preko facebooka označio kao "lijeve fašiste".

Aludirajući na navodni velik utjecaj nekadašnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana na gospodarske i političke krugove ljevice, Janša je poručio da se "slovenska povijest neće završiti u Murglama", elitnoj ljubljanskoj četvrti u kojoj stanuje Kučan. On je u vrijeme raspada Jugoslavije bio predsjednik slovenskog Saveza komunista, ali je dva puta na izborima uvjerljivom većinom izabran za predsjednika samostalne Slovenije i bio na tom položaju od 1992. do 2002. godine, kada je otišao u mirovinu. Važi za jednog od najpopularnijih slovenskih političara zadnjih desetljeća, uz pokojnog premijera Janeza Drnovšeka, ali i sadašnjeg premijera Janeza Janšu, kojemu je zbog krize zadnjih mjeseci popularnost pala.

Skup Janšinih pristaša završen je bez većih incidenata nešto poslije 13 sati.

Popodne će se na istom mjestu u središtu Ljubljane prema najavama održati i skup protivnika vlade koji je organiziran preko Facebooka, ali nije prijavljen policiji. To je nastavak prosvjeda koji protiv političara u Sloveniji traju već nekoliko mjeseci, a među ostalim se traži ostavka sadašnje vlade i formiranje prijelazne vlade koja bi Sloveniju vodila do prijevremenih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:56