PROSVJED ISPRED INE

NASTAVAK BORBE PROTIV KORUPCIJE Vesna Balenović pozvala Josipovića da zaštiti zviždače

ZAGREB - Predsjednica udruge "Zviždač" Vesna Balenović danas je ispred upravne zgrade Ine pozvala predsjednika Republike Ivu Josipovića da zaštiti "zviždače" i nastavi borbu protiv korupcije, kako je to obećao u svojoj predsjedničkoj kampanji.

Vesna Balenović danas je osmi dan nastavila javni prosvjed ispred upravne zgrade Ine u Zagrebu zbog, kako navodi, nezakonitog i nepravednog otkaza kojeg je 2001. dobila nakon ukazivanja na korupciju u Ini u iznosu od sto milijuna dolara.

"Nadam se da se predsjednik Josipović ne plaši Uprave Ine i da će na njihovu adresu uputiti adekvatnu poruku. Vjerujem da će u skladu sa svojim ovlastima i obećanjima ispraviti pogreške koje je sustav počinio prema meni i da će naći put za pravedno rješenje mog slučaja", kazala je Balenović novinarima.

Istaknula je pritom da je Državno odvjetništvo (DORH) svojim očitovanjem u 2011. potvrdilo utemeljenost njezine kaznene prijave, a Vlada joj je, dodala je, 2009. na preporuku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, ponudila 20 tisuća eura zbog kršenja ljudskih i radnih prava. Također, kazala je, ima javna priznanja bivših predsjednika Nadzornog odbora Ine, Slavka Linića i Davora Šterna, da je temeljem njezine kaznene prijave smijenjen velik broj Ininih direktora te da je ona u pravu. Uz to, dodala je, bivši predsjednik Upravnog odbora Ine Tomislav Dragičević povukao je devet sporova protiv nje, dok je zbog utaje poreza protiv njega Udruga "Zviždač" pokrenula kaznenu prijavu.

"Na žalost, Upravi Ine za moj povratak nije dovoljno eksplicitno priznanje DORH-a, a niti pisano priznanje Vlade i priznanja dva bivša predsjednika Nadzornog odbora Ine da sam bila u pravu i da su mi kršena ljudska i radna prava. Ignorirajući mišljenje DORH-a, Vlade i Nadzornog odbora, Uprava Ine ponaša se kao da joj nitko ništa ne može i kao da je država u državi", ustvrdila je Balenović.

Dodaje kako Ina, kao razlog odbijanja da ju vrati na posao , stalno navodi da je ona izgubila sve sudove, od zagrebačkog Općinskog suda do Strasbourga, ističući kako sporove ne bi izgubila da je 2001. imala DORH-ov dokument iz 2011. "Već na prvom ročištu zagrebačkog Općinskog suda bila bih vraćena na posao, a moja obitelj izbjegla bi kalvariju", kazala je.

Svi uvjeti za moj povrata na posao u Ini su ispunjeni, napominje Balenović kojoj je nejasno zašto postoji toliki otpor Uprave te naftne kompanije prema "povratku jedne djelatnice koja je svojom borbom protiv kriminala dokazano radila u korist Ine".

Dodala je i da je predsjedniku Upravnog odbora INE Zoltanu Aldottu uputila deset dopisa, no on joj, kazala je ni na jedan nije odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:28