BITKA ZA DALMACIJU

Prvi donosimo rezultate lokalnog istraživanja: SDP i don Ivan Grubišić pomest će HDZ u Gradu Splitu i Županiji

HDZ je proveo i svoje interno istraživanje koje ne žele objavljivati, a prema kojemu, doznajemo, Ante Sanader također stoji jako loše, a Petar Škorić je ispod 10% glasova

Don Ivan Grubišić s osvojenih 52,9 posto potpore, da se danas održavaju lokalni izbori bez problema bi, i to u prvom krugu, postao novi splitsko-dalmatinski župan. Pokazali su to rezultati istraživanja koje je nedavno provela jedna velika agencija za istraživanje javnog mnijenja.

Prema tim podacima, aktualni HDZ-ov župan Ante Sanader osvojio je 30,1 posto glasova, što znači da mu se u četiri godine popularnost gotovo prepolovila jer je Sanader 2009. u drugom krugu osvojio 58,6 posto glasova. Istraživanje je pokazalo da je neodlučnih po pitanju izbora župana bilo 12,9 posto, dok je onih koji još nemaju svog kandidata 4,1 posto.

Minimalni zaostatak

Istraživanje vezano za Županijsku skupštinu pokazalo je da su dvije najveće stranke praktički izjednačene. Tako je HDZ dobio potporu od 24,4, a SDP 24 posto. Treći na listi je don Ivan Grubišić i to s potporom od 23 posto, dakle, minimalnim zaostatkom. Slijede ih HSP dr. Ante Starčević sa 6,7 te Laburisti sa 6,6 posto glasova.

Propast HGS-a

Prema istraživanju, i u izborima za Gradsko vijeće Splita vodi don Ivan Grubišić s potporom od 27 posto. Drugi je SDP sa 23 posto, a treći HDZ s osam postotaka manje - 15 posto. Laburistima je pripalo devet posto glasova, a zadnja je Hrvatska građanska stranka aktualnog gradonačelnika Željka Keruma koji je dobio samo 2,9 posto.

Tako se teorija, koja se već mjesecima može čuti u SDP-u, a prema kojoj pobjedu u gradu pod Marjanom nosi lista nezavisnog kandidata, pokazuje točnom. Naime, kada bi na izbore išla lista koju bi nosio don Ivan Grubišić, ona bi osvojila gotovo isti broj glasova kao i Kerumova 2009. - oko 27 posto. Zato i ne iznenađuju SDP-ove namjere da nagovore Grubišića da se ne natječe u Splitu kako ne bi konkurirao njihovom kandidatu Ivi Baldasaru te da u Županiji zajedno konačno sruše HDZ.

Procurile informacije

Internu anketu provjere popularnosti potencijalnih kandidata za ključne pozicije nedavno je proveo HDZ. No, njihova istraživanja za sada su “stroga tajna”, a rezultati su, doznajemo, poznati tek nekolicini ljudi iz vrha HDZ-a. Iz stranke je poručeno kako “nijedno od svojih istraživanja neće objavljivati, ali ne zato što im rezultati nisu dobri, nego stoga što je takav njihov dogovor”. Ipak, neke informacije su procurile, a ti rezultati u Splitu i Županiji potvrđuju da najveća oporbena stranka stoji prilično loše.

Naši izvori iz HDZ-a otkrivaju kako su i njihove ankete pokazale da Ante Sanader ima jako male šanse za pobjedu, a jedan od navodnih kandidata za gradonačelnika Petar Škorić dobiva manje od deset posto. Nešto bolje, kad bi se kandidirao za župana, prošao bi načelnik Dugopolja Zlatko Ževrnja koji je u odnosu na Sanadera, kažu neki iz stranke, bio bolji za 7-8 posto.

Doznali smo i da u HDZ-ovim anketama nema Sanje Bilač koja je prema anketama prolazila bolje od svojih kolega. U vrhu stranke na nju su jako ljuti zbog tih istraživanja, kao i njenih izjava, te ističu kako ona namjerava prijeći u tabor don Ivana Grubišića. A jedna od posljedica loših rezultata u Splitu je i sukob među tamošnjim HDZ-ovcima.

Škorić ljut na Đonlića

- Svi su jedni protiv drugih. Dio podržava Tomislava Đonlića za gradonačelnika, a manji dio Škorića koji je ljut na kolegu jer je shvatio da je on konkurencija njegovim ambicijama - ispričao je jedan član stranke iz Splita.

Kako bi pokušali popraviti ovako kaotičnu situaciju, HDZ-ovci su u Dalmaciji odlučili sklopiti savez s HSP-om Ruže Tomašić. No, ona je, navodno, HDZ-u postavila uvjet kako će ih podržati u Županiji ako ona bude kandidat za gradonačelnika. HDZ-ovci su se, tvrde naši izvori, već pomirili s gubitkom Splita, pa namjeravaju sve svoje snage usmjeriti u Županiju gdje im nakon 20 godina prijeti gubitak vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:49