BESPOŠTEDNA BORBA

KINESKA DRŽAVNA MATURA Najstresniji ispit na svijetu: Uče sve dok ne padnu od umora. Onda im škola da infuziju pa uče dalje

Oko devet milijuna mladih Kineza svake godine prolazi stravičan stres

Učenici srednje škole u kineskom gradu Xioagangu u provinciji Hubei sjede u klupama u učionici zadubljeni u knjige ispred sebe. Noć je, ali nema vremena za šalu jer vremena je sve manje. Do “crnog mjeseca” - kada će polagati jedan od najstresnijih ispita na svijetu - ima još točno tri tjedna i njih 30-ak spremno je učiniti ama baš sve kako bi uspjeli, pa i priključiti se na infuziju s aminokiselinama kako bi imali više energije za učenje. Upravo su to i učinili. Bočice s prozirnom tekućinom mirno vise visoko iznad glava učenika, dok oni proučavaju gradivo, a učitelj šeće između njih i pomaže im.

Učenici sami tražili

Taj bizarni prizor iz kineskih školskih klupa šokirao je ovih dana svijet i rasplamsao burnu raspravu. Fotografije učenika kako uče u kasnu noć s infuzijama objavio je bloger pod imenom “CHImushroom”, koji se predstavio kao učenik trećeg razreda te srednje škole. Škola je potvrdila autentičnost fotografija.

Dužnosnici škole objašnjavaju da je učenicima ponuđena infuzija kako bi se uoči sudbonosnog ispita - dvodnevne serije testova poznatih po teškim pitanjima kojima se provjerava cjelokupno znanje koje su stekli od upisa u vrtić - poboljšalo njihovo fizičko stanje i razina energije. Da bi imali više vremena za učenje, odlučili su im pružiti mogućnost da infuziju primaju u učionici umjesto da gube vrijeme na odlazak u školsku ambulantu.

- Neki se učenici nisu dobro osjećali zbog lošeg vremena. Kako se ispit približava, u kliniku je dolazilo više njih nego što ih se moglo primiti - objasnio je jedan od učitelja.

Državna subvencija

Metoda intravenoznog davanja aminokiselina, tvrde u školi, posljednjih je godina postala vrlo popularna. Ona, poručuju, nema negativne zdravstvene učinke i pomaže učenicima da se opuste.

- Škola neće suspendirati tu praksu i nastavit ćemo je primjenjivati ako učenici to žele - poručio je Gao Pingqiang, jedan od dužnosnika škole u kojoj tvrde da neobičnu praksu subvencionira sama država - boca infuzije stoji 100 juana (oko 100 kuna), a svakom učeniku koji ide na sudbonosni ispit država, tvrde u školi, daje 10 juana (oko 10 kuna) ako potraži potraži pomoć u školskoj ambulanti. Lokalne vlasti provincije Hubei tvrde da ne znaju za takvu subvenciju.

Struka se ne slaže s upravom škole. Neki od stručnjaka, primjerice Sun Zhongshi iz Državne uprave za hranu i lijekove, tvrde kako normalnoj osobi uopće nije nužno da uzima dodatne aminokiseline, a učenici su, upozorava, i u riziku od infekcija.

No, školu to ne zabrinjava. Njihovi učenici, kao i još oko devet milijuna ostalih polaznika trećih razreda srednje škole diljem Kine svake godine u lipnju, izlaze na “gaokao”, najveći standardizirani ispit na svijetu koji će odlučiti njihovu budućnost - na koji će se fakultet upisati i hoće li uopće upasti na neki od njih. Kompetitivnost kineskog obrazovnog sustava, koji se po zahtjevnosti i angažmanu koji se traži od učenika često uspoređuje s japanskim, najbolje dolazi do izražaja upravo na tom ispitu - o njemu se priča kao o “stampedu tisuću vojnika i 10 tisuća konja koji pokušavaju prijeći most napravljen od jednog debla”. Stres kojem su izloženi prilikom izlaska na ispit najzornije dokazuje činjenica da u to vrijeme raste i broj samoubojstava mladih.

Sve podređeno ispitu

Praksa uoči i tijekom gaokaoa je već uhodana. Učenici dolaze u školu rano ujutro, a s učenjem završavaju tek oko pola jedanaest navečer. Taksistima se izdaju napuci da ne trube, a radnici na gradilištima privremeno smanjuju radove kako učenicima ne bi smetala buka. Mnoge škole angažiraju psihologe da pomažu onima koji izlaze na ispit, a neke čak organiziraju seanse plesanja limba, pucanja balona ili pak tučnjave jastucima kako bi se učenici oslobodili stresa. Na dan pisanja ispita prometna policija izlazi na ulice kako bi osigurala normalno odvijanje prometa. U isto vrijeme, roditelji posjećuju lokalne hramove, mole i pale svijeće, a zaštitari pomno tragaju za bilo kakvim naznakama varanja na ispitu.

Predviđene kazne su stroge, a onima koji su pokušali na lakši način doći do rezultata to se upisuje u javnu bazu podataka koja stoji na uvid poslodavcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:37