POKUŠAJ RAZBOJSTVA

Maloljetni tražitelj azila iz Somalije napao i ozlijedio 20-godišnjaka tražeći novac

 Damjan Tadić / CROPIX

KUTINA - U Kutini se u nedjelju 11. studenoga, oko 22 sata dogodio pokušaj razbojstva kojeg je počinio maloljetnik iz Somalije, štičenik Pirhvatilišta za tražitelje azila u Kutini. Kako je priopćila PU Sisačko-moslavačka, državljanin Somalije je od 20-godišnjeg Kutinčanina zatražio novac, a kada mu je on odgovorio da nema novca maloljetnik ga je uz viku fizički napao, nanijevši mu lakše tjelesne ozljede. U daljnjem napadu spriječio ga je 30-godišnji somalski državljanin koji je bio u društvu maloljetnika, te je 20-godišnjak uspio pobjeći napadaču.

Kutinska policija bila je brza i uhitila je oba somalska državljanina. Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad maloljetnikom, obavljenim u prisustvu prevoditelja i djelatnika Centra za socijalnu skrb Kutina, utvrđeno je da je počinio kazneno djelo pokušaja razbojništva na štetu 20-godišnjeg Kutinčanina, te je uz kaznenu prijavu doveden na sud gdje mu je doneseno rješenje kojim mu se određuje mjera opreza. Ne smije više napuštati prostorije Prihvatilišta za tražitelje azila. Budući da je prilikom provjere identiteta 30-godišnji državljanin Somalije predočio potvrdu o identitetu na tuđe ime, protiv njega je Prekršajnom sudu u Kutini podnesen optužni prijedlog zbog lažnog predstavljanja.

Protiv prihvatilišta za tražitelje azila: 'Oni gospodare našim gradom, a mi im se u strahu mičemo s puta!'

Stanovnici Kutine već su neko vrijeme u strahu od tražitelja azila, kojih je u Prihvatilištu vrlo često i do tri puta više od 100 koliki je maksimalni smještajni kapacitet Prihvatilišta. Većina tražitelja azila svaki slobodni trenutak provode u gradu, jer u Prihvatilištu nemaju normalne uvjete za život i često dolazi do incidenata s lokalnim stanovništvom. Od tridesetak prijalvjenih kaznenih i prekršajnih djela, samo je jedan na štetu tražielja azila, a u svim drugim slučajevima azilanti su počinitelji kaznenih djela i prekršaja. Zbog porasta broja incidenata i najave stanovnika Kutine da će se samoorganizirati kako bi se zaštitili, Gradsko vijeće i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač zatražili su žurni sastanak s ministrom policije Rankom Ostojićem, kako bi se dogovorno riješio problem prihvatilišta, koje je u Kutini otvoreno 2006. godine, s obećanjem da će raditi samo privremeno do 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:22