SKANDAL U DUBROVNIKU

'ZA BOLJU SURADNJU U BOLESTI I ZDRAVLJU IZABERITE MENE' Vlahušić pacijentima slao pisma tražeći glasove?

GONG navodi kako je Vlahušić ovim potezom prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon
 CROPIX

Premda je zlouporaba osobnih podataka kazneno djelo, nekim kandidatima to ne predstavlja prepreku u pokušaju da na sve moguće načine dopru do onih čiji su im glasovi potrebni kako bi si osigurali političku fotelju. Za takav se model kampanje u Dubrovniku na ovim lokalnim izborima odlučio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je kao liječnik svojim pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega i njegovu listu, piše u članku koji je GONG objavio na službenim stranicama pod nazivom 'Hoće li biti sankcija za Vlahušića zbog zloupotrebe podataka pacijenata?'

Vlahušić je tako za vrijeme predizborne kampanje za gradonačelnika Dubrovnika prekršio nekoliko zakona.

- ... moj prvi izbor je biti Vama na usluzi, svojim pacijentima... Ako vjerujete da možemo još više i bolje graditi i surađivati i u bolesti i u zdravlju, izađite na izbore 19. svibnja i dva puta zaokružite broj ... , piše u pismu koje je Vlahušić slao svojim pacijentima, a koje je jedan od njih proslijedio GONG-u 'zgrožen njegovim sadržajem'.

U svojoj prijavi Vlahušićev pacijent tvrdi kako to nije propagandni letak koji se neselektivno šalje na adrese svih birača.

- Moja adresa je uzeta iz baze podataka endokrinološke ambulante koju posjećujem i pitam odakle nekom pravo da koristi moje podatke iz liječničke evidencije u svrhu promidžbe svojih političkih shvaćanja i ličnih ambicija? - pita zgroženi građanin, koji smatra da bi 'korištenje moći koju liječnik ima van liječničke ordinacije (i to još u političke svrhe), trebalo biti zakonski kažnjivo'.

GONG navodi kako je Vlahušić ovim potezom prekršio Ustav, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Kazneni zakon.

Dok ne pristigne odgovor Hrvatske liječničke komore oko toga hoće li tražiti Vlahušićevo očitovanje i hoće li biti i kakvih sankcija jer riječ je o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta, sasvim je jasan članak Kaznenog zakona 146 u kojemu u stvaku prvom piše da će onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a u stavku četvrtom da će ako to kazneno djelo počini službena osoba u obavljanju svojih ovlasti, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:19