PODMIĆIVANJE U F1

Njemački bankar osuđen na osam godina zatvora: Uzeo 44 milijuna dolara mita od Bernija Eccelstonea

MUENCHEN/ LONDON - Njemački sud osudio je u srijedu bankara Gerharda Gribkowskog na više od osam godina zatvora zbog uzimanja mita od 44 milijuna dolara prilikom prodaje Formule 1, u slučaju koji upućuje da je mito platio Bernie Eccelstone, šef "oktanskog cirkusa".

Predsjedavajući sudskog vijeća Peter Noll osudio je na sudu u Muenchenu bivšeg šefa poslovnih rizika Bayerische Landesbank za utaju poreza, podmićivanje i kršenje fiducijarnih prava.

Nolle je multimilijardera Ecclestonea opisao kao "glavnog pokretača" koji stoji iza podmićivanja, a za Gribkowskog je rekao da je pokazao "veliku kriminalnu energiju".

On je uhićen u siječnju 2011. zbog prodaje 41 posto dionica BayernLB-a u Formuli 1 britanskom investicijskom fondu CVC u kojem je Ecclestone jedan od glavnih dioničara. Gribkowsky je sudu ranije rekao da je primio novac i ponudu za posao u sklopu tajnog dogovora s Ecclestoneom 2005.

Eccelstone je bio predmet istrage njemačkih istražitelja koji, međutim, nisu podigli optužnicu protiv 81-godišnjeg Britanca. On je zanijekao bilo kakve kriminalne radnje i ustvrdio da je žrtva prinude Gribkowskog.

"Presudu su utemeljili na onome što im je on rekao. Ja sam im iznio istinu", rekao je Ecclestone u srijedu na upit Reutersa da komentira presudu.

Britanske vlasti objavile su da surađuju s njemačkim kolegama, da razmatraju sve optužbe iznesene u tome slučaju i analiziraju ima li osnove za pokretanje istrage u Velikoj Britaniji.

Ecclestone, koji je pred sudom svjedočio u studenome prošle godine, rekao je da je Gribkowskom dao 16 milijuna dolara "da drži jezik za zubima" nakon što su ga njemačke vlasti pritisnule zbog poreza, kako bi prodaja CVC-u prošla glatko.

"To nije mito", rekao je tada Ecclestone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:32