PROPUSTI U PREGLEDU

Šef splitske ginekologije Tomislav Strinić nakon 14 godina optužen za smrt bebe!

Split, 210212.Sinoc oko 23 sata Severina je carskim rezom rodila djecaka.Na fotografiji: prof. dr. sc. Tomislav Strinic porodio je Severinu.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv splitskih ginekologa dr. Tomislava Strinića i dr. Borisa Delića zbog smrti jednog od blizanaca Dijane Aničić u ljeto 1998. godine. Optužnica ih tereti za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, javlja Slobodna Dalmacija.

Tereti ih se da 15. kolovoza 1998. godine, oko 13.30, na Klinici za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, kao dežurni porodničari, po prijemu trudnice Dijane Aničić u rađaonicu i izvršenog pregleda, nisu uočili, iako su to trebali, da je riječ o visokorizičnoj trudnoći s teškom placentarnom insuficijencijom i intrauterinom retardacijom, kao i cerebralnom hipoksijom u oba ploda.

Ginekolozi Strinić, danas predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, i Delić, koji i danas radi na mjestu doktora u toj klinici, prema optužnici, izvršili su pripreme i provodili normalni vaginalni porod trudnice, ne očekujući da će time ugroziti život drugog blizanca, premda je takvo stanje trudnice bilo evidentno i nužno zahtijevalo donošenje i provođenje odluke o hitnom poduzimanju carskog reza. Zbog djelovanja trudova tijekom vaginalnog poroda trudnice, drugo dijete preminulo je istog dana oko 17.45.

Skrivena dokumentacija

U ODO-u Split napominju i kako je Vrhovni sud Republike Hrvatske 14. ožujka 2012. odbio kao neosnovane žalbe okrivljenika i potvrdio odluku Županijskog suda u Splitu kojom je, na temelju zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, dopuštena obnova postupka u ovom predmetu. Ta je odluka dostavljena ODO-u 11. travnja 2012. godine, a nakon provedenog novog medicinskog vještačenja na temelju naknadno pronađene medicinske dokumentacije.

Ta naknadno pronađena medicinska dokumentacija jest CTG nalaz prema kojemu je vidljivo da su oba blizanca bila živa pri ulasku rodilje Dijane Aničić u KB Split. Drugo Dijanino dijete, Duje Aničić, tijekom poroda je pretrpjelo teška oštećenja, zbog kojih je ostalo stopostotni invalid. Prijava protiv ginekologa podnesena je četiri godine od samog tragičnog događaja, a istraga je trajala punih pet godina. Odvjetništvo je potom odustalo od progona, no iznenada pronađena dokumentacija nagnala ih je da zatraže obnovu postupka.

Dokumentacija je iznenada “isplivala” kad se 2009. godine odlučivalo o prigovorima na tada podignutu optužnicu. Nakon medicinskog vještačenja pronađenih dokumenata, vještaci Josip Škavić i Mario Podobnik upozorili su na propuste u postupanju ginekologa Strinića i Delića, što je za posljedicu imalo smrt jednog blizanca i teški invaliditet drugog. Prema nalazu i mišljenju vještaka, Strinić i Delić propustili su obaviti carski rez na vrijeme, odnosno nisu primijenili mjere zaštite bolesnika prema pravilima medicinske struke, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:43