MEČ ŽIVOTA

Povratak golgetera: Cassano već ove subote spreman za igru!

U šampionskoj momčadi na Mundijalu 2006. godine u Njemačkoj - gdje je Italija osvojila svoj četvrti naslov prvaka svijeta - izbornik Marcello Lippi imao je na dispoziciji sekstet sjajnih napadača: Del Piero, Luca Toni, Totti, Gilardino, Iaquinta i Inzaghi.

Dva bolesna, jedan ‘lud’

To je bila družina prekaljenih golgetera koja je na kontu imala ukupno sedamdesetak golova za reprezentaciju, a današnji izbornik Italije Cesare Prandelli može samo sanjati o takvoj konkurenciji. Malo više od dva mjeseca prije početka Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, Prandelli je na velikim mukama jer azzurri imaju evidentan problem s napadačima.

Njegovi glavni aduti trebali su biti Antonio Cassano, Giuseppe Rossi i Marco Balotelli, ali prva dvojica zbog bolesti i ozljede, a posljednji zbog svoje “lude glave” dosad nisu bili u konkurenciji. I vrlo je neizvjesno u kakvom će stanju dočekati Euro.

Uostalom, Italija je danas reprezentacija bez velikih zvijezda, s prvim izborom napadača poput Juventusova Alessandra Matrija ili Parmina Sebastiana Giovinca, koji su igrali protiv SAD-a u utakmici u kojoj su poraženi bez postignutog gola (0-1).

Obojica su bez velikog iskustva na reprezentativnoj sceni i teško da mogu bilo što garantirati. Više utakmica u nogama ima centarfor Intera Pazzini ili iskusni Gilardino, koji je otišao u Genou da bi izborio poziciju u reprezentaciji, ali nijedan od njih nije siguran izbor Prandellija.

Napokon dobra vijest

Talijanski izbornik cijelo je vrijeme grozničavo tražio druga rješenja pa je pozivao Romine napadače Borinija i Osvalda, a čak drži otvorenim mogućnost da reaktivira dvojicu veterana, Alessandra Del Piera i Francesca Tottija. Bio bi to pravi cirkus da Italija dođe na Euro s tandemom vremešnih napadača, Del Piero je zagazio u 38., a Totti u 36. godinu života.

Prandelli ignorira Antonija Di Natalea, 34-godišnjeg Napolitanca koji je u dresu Udinesea već dvaput uzeo naslov prvog golgetera Serie A, a ove će sezone, prema svemu sudeći, ostvariti hat-trick jer u poretku vodi sa 25 postignutih golova na kontu.

No, Prandelli je odlučio čekati do zadnjeg časa svoje glavne adute. I napokon je dočekao jednu dobru vijest: Antonio Cassano vraća se nogometu! Liječnici talijanske sportske zdravstvene federacije dali su pozitivno mišljenje o zdravstvenom stanju 29-godišnjeg nogometaša Milana koji je koncem listopada pretrpio lakši srčani udar. Potvrdu ovih pozitivnih nalaza trebali bi dati liječnici u Milanu, tako da bi Cassano vrlo brzo mogao opet zaigrati.

Neke su najave tako optimistične da se govori da bi Cassano mogao konkurirati već za prvenstvenu utakmicu koju Milan igra u subotu protiv Fiorentine.

‘Čekam Antonija’

- Sretan sam zbog Cassanova povratka. U ovom trenutku najvažnije je da je Antonio zdrav - komentirao je talijanski izbornik Prandelli. On je sve vrijeme ponavljao da će Cassana čekati do zadnjeg trenutka.

Antonio Cassano zadnja je velika zvijezda talijanskog nogometa, a Euro 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini najavljivao se kao vrhunac njegove karijere, koja je imala i usponove i padove. Cassano je konačno u Milanu sazreo. Dotad je bio nogometaš raskošnog talenta koji je sputavao njegov temperament, a u Milanu je konačno postao “prilagođen”. A do srčanog udara koji mu se dogodio nakon utakmice protiv njegova bivšeg kluba, Rome, igrao je možda i najbolji nogomet u karijeri.

Ako sve bude u redu s njegovim zdravstvenim stanjem, Prandelli će sigurno poslati poziv Cassanu. Čekat će Rossija, koji se još oporavlja od teške ozljede koljena. A što će biti s Marcom Balotellijem? Prandelli će ga morati trpjeti sa svim manama jer baš nema izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:09