JANŠINA NASLJEDNICA

KRIZA U DEŽELI Alenka Bratušek je mandatarka za sastav prijelazne slovenske vlade

Bratušek je najavila da će već danas započeti razgovore o programu nove vlade s još tri stranke koje su načelno spremne podržati njezinu kandidaturu
 Wikipedia

LJUBLJANA - Pozitivna Slovenija (PS), stranka s najviše mandata u slovenskom parlamentu , odlučila je predložiti Alenku Bratušek kao mandatarku za sastav prijelazne slovenske vlade.

Njezina kandidatura potvrđena je kasno u četvrtak na sastanku stranačkog vodstva Pozitivne Slovenije (PS), stranke s 28 mandata u parlamentu koji broji 90 zastupnika.

Bratušek je najavila da će već danas započeti razgovore o programu nove vlade s još tri stranke koje su načelno spremne podržati njezinu kandidaturu za mandatarku, a s ciljem da se premijeru postojeće vlade Janezu Janši u parlamentu izglasuje nepovjerenje. To su Građanska lista (GL), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Slovenski mediji u prvim reakcijama ocjenjuju da je riječ o dostatnoj parlamentarnoj većini koja Janši može izglasovati nepovjerenje, no prisutne su dvojbe hoće li Bratušek moći, s obzirom na programsku različitost stranaka koje želi povezati, sastaviti vladu ili će već sredinom godine uslijediti novi prijevremeni izbori.

Ostale tri stranke s njom su prethodnih dana usuglasile o oblikovanju nove parlamentarne većine, ali uz uvjet da ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković definitivno da ostavku na mjesto predsjednika stranke zbog korupcijske afere kojom je obilježen jednako kao i premijer Janša.

Janković je u četvrtak potpisao izjavu o ostavci na mjesto predsjednika PS-a koja bi stupila na snagu s imenovanjem nove vlade, na što ostali potencijalni koalicijski partneri još nisu reagirali.

U slučaju da se idućih dana te stranke dogovore o programu prijelazne vlade, kandidatura Alenke Bratušek mogla bi biti istaknuta na sjednici parlamenta u ožujku.

Dobije li Bratušek natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, vlada Janeza Janše automatski postaje tehnička vlada, a Bratušek u roku dva tjedna mora predložiti ministre u svojoj vladi, o čemu je potrebno ponovno glasovanje.

Slovenski mediji u prvim reakcijama navode da je oko toga još dosta otvorenih pitanja, s obzirom na programsku raznovrsnost stranaka koje se ovako povezuju, te da su neke od njih tome sklonije da se politička kriza okonča padom sadašnje vlade Janeza Janše i prijevremenim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:47