SONARNE SNIMKE

VIDEO Ronioci utvrđuju identitet misterioznog objekta: Hoće li lovci na NLO-e napokon otkriti tajnu?

 YouTube
Ronioci su opremljeni kamerama pošli u izviđanje nepoznatog objekta na dnu Baltičkog mora koji je pronađen prošle godine

Na više od 90 metara dubine, u Baltičkom moru između Švedske i Finske, prošle je godine pronađen metalni misteriozni cilindrični predmet promjera 60 metara koji je protaknuo mnoge rasprave, no čijem se porijeklu još uvijek ne zna ništa, piše Daily Mail.

Možda je ljudskih ruku djelo, a možda dolazi iz dalekog svemira . Odgovor će uskoro biti objavljen, jer ronioci su danas opremljeni kamerama pošli u izviđanje objekta na dnu Baltičkog mora.

Švedska kompanija Ocean Explorer koristeći sonarnu tehnologiju otkrila je neidentificirani nasukani objekt na tajnoj lokaciji u Baltičkom moru između Švedske i Finske.

No taj put nisu imali dovoljno financijskih sredstava i lošeg tajminga nisu mogli istražiti strani objekt i 200 metara udaljen sličan predmet u obliku diska.

"Ne znamo je li riječ o prirodnom fenomenu ili se radi o objektu. Okrugli predmet "upao" nam je u monitor kad smo pretraživali morske dubine u potrazi za olupinama iz I. Svjetskog rata", rekao je ronioc Peter Lindberg.

"Koristit ćemo sonar kako bi snimili 3D fotografije dna tog dijela mora. A dolje ćemo poslati i ronioce i robotičke kamere. Uzet ćemo i uzorke s dna mora i izmjeriti u njima toksičnost i radijaciju."

No, Benjamin Radford, urednik magazina "Skeptical Inquirer", izrazio je svoje negodovanje oko ovog projekta.

"Pretpostavljam da neće pronaći ništa osim povećeg, okruglog kamena. Objekt o kojem pričamo je stijena koju je ocean tokom niza godina isprao i promijenio joj oblik", naglasio je Redford.

"Sonar nije fotoaparat i može primiti lažne zvukove, pa nije kristalno jasno što je zapravo snimljeno, a i taj je objekt u razini s dnom oceana, a sonar je manje pouzdan u ovakvim stvarima."

I dok je tim Ocean Explorera nevjerojatno uzbuđen zbog potencijalnog otkrića, ostali su pomalo sumnjičavi oko točnosti sonarne tehnologije.

Procjenjuje se da se na dnu hladnog Baltičkog mora nalazi 100 tisuća predmeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:37