PRAVNA BITKA

IDE U ZATVOR NA 11 MJESECI Čačić: 'Žalit ću se na služenje pune kazne'

 Boris Kovačev / CROPIX

Radimir Čačić ne namjerava se samo tako povući iz pravne bitke kako bi izborio manju presudu za nesreću koju je izazvao u Mađarskoj. Nakon što je naš Županijski sud potvrdio presudu mađarskog suda prema kojoj Čačić mora u zatvor na 11 mjeseci, o čemu su danas i službeno izvijestili šef HNS-a i donedavnog prvog potpredsjednika, on je odmah najavio da će se žaliti.

Potvrđena informacija Jutarnjeg: Radimir Čačić ide u zatvor na 11 mjeseci, tri godine ne smije voziti automobil!

“Danas sam službeno primio odluku Izvanraspravnog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, koja u cijelosti potvrđuje presudu Županijskog suda u Kapošvaru u Mađarskoj, zbog prometne nesreće iz siječnja 2010. godine.

Vezano uz odluku, iskoristit ću pravo žalbe Vrhovnom sudu Republike Hrvatske”, priopćio je danas kratko Čačić. I dok Čačić po svemu sudeći ne gubi nadu da bi se mogao izvući od zatvorske kazne, nitko od njegovih kolega iz političkih krugova ne vjeruju u takav scenarij.

Nitko mu ne osporava pravo na žalbu, no svi s kojima smo razgovarali kažu kako ih to što je Županijski sud potvrdio presudu iz Mađarske nije iznenadilo. Čak i u Čačićevom HNS-u priznaju kako nisu očekivali da će presuda Županijskog suda biti drugačija. U HNS-u tvrde kako ne znaju kakvi su Čačićevi planovi nakon odsluženja kazne, ali znaju što će se dogoditi do tada.

- HNS će do kraja ožujka održati izborni Sabor na kojem će izabrati novog predsjednika jer će Čačić dati ostavku. A hoće li se nakon zatvora vratiti u politku, ne bih želio procjenjivati. Čačić, naime, nikada nije decidirano rekao da će se vratiti u politiku.

Jozo Radoš (HNS):

Kao što je je Županijski sud mogao teoretski odlučiti drugačije, tako bi mogao i Vrhovni sud. No, mislim da je Županijski sud, a tako će vjerojatno i Vrhovni, kod odlučivanja u obzir uzeo i javnu percepciju cijelog slučaja. Stoga bi drugačije sudovanje bilo preriskatno - kaže Jozo Radoš, član Predsjedništva HNS-a.

Igor Dragovan (SDP)

Presuda Županijskog suda bila je jedina moguća i očekivana. Njegovo je pravo da se žali i iskoristi sve pravne mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju. Što se tiče njegova mogućeg povratka u politiku, o tome se može razgovarati tek kada sve završi.

Damir Kajin

Žao mi je zbog nesreće koja se dogodila Čačiću, ali ne vjerujem da bi Vrhovni sud, unatoč žalbi šefa HNS-a, mogao donijeti drugačiju odluku.

Dragutin Lesar (HL)

Ključeve Čačićeve buduće karijere u rukama ima netko drugi. Da bih znao hoće li se Čačić vratiti u politiku, trebao bih pitati Vesnu Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:26