TJEDAN NA PLUS 35

VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE PAKLENIH VRUĆINA Kako se nositi s toplinskim valom

Pred nama je tjedan paklenih vrućina
Zagreb, 060812.Trg bana Jelacica.U popodnevnim satima displej na Trgu bana Jelacica pokazivao je 35 stupnjeva Celzijusa. Zbog vrucine koja se isijavala iz asfalta turisti su se hladili u Mandusevcu, a najgore je radnicima koji moraju uredjivati ulice na nesnosnim temperaturama.Na slici: grupa turista hladi se u Manusevcu.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Pred nama je tjedan paklenih vrućina. Temperature zraka će se penjati i do 37 Celzijevih stupnjeva. Stoga, budite oprezni i držite se pravila i preporučenih mjera zaštite koje su izradili Referentni centar Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravlja starijih osoba, Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar i Povjerenstvo za provedbu akcijskog plana za ublažavanje posljedica toplinskog vala te Hrvatsko društvo za gerontologiju i gerijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Preporučene mjere kako bez posljedica izdržati nesnosne vrućine:

1. Nikako se ne izlagati suncu od 10 do 17 sati

2. Kod izlaska obvezno zaštiti glavu

3. Dnevno piti do dvije litre tekućine

4. Izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela

5. Potrebno je jesti puno sezonskog voća i povrća.

6. Stariji se trebaju pridržavati uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, te učestalo kontrolirati krvni tlak.

7. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga koje skrbe za starije moraju ih za vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati.

8. Kretati se treba isključivo u jutarnjim i večernjim satima. Ukoliko se starija osoba teže kreće nužno je redovito provjetravati prostoriju u kojoj boravi.

Državni hidrometeorloški zavod navodi u današnjem priopćenju o visokim temperaturama u Hrvatskoj u sljedeća četiri dana, kako velika opasnost od toplinskog vala postoji u Zagrebu u nedjelju, 28. srpnja. Stoga, taj dan ne izlazite iz kuće ukoliko to nije nužno. I naravno, pridržavajte se navedenih pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:14