REGIJA NAM JE I DALJE VAŽNA

'U ZAGREB DOLAZE I NIKOLIĆ I... PREDSJEDNICA KOSOVA. NAŠLI SMO NAČINA' Pusić o gostima na proslavi ulaska u EU

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak da je Zagreb našao način kako da na svečanosti u povodu ulaska u Hrvatske u Europsku uniju i Beograd i Priština budu zastupljeni na najvišoj razini.

Najavljujući da će Hrvatska “s prijateljima iz regije i EU” proslaviti ulazak u Uniju, Pusić je istaknula značaj odnosa u regiji i sa susjednim zemljama.

“Za nas je regija i dalje ključno područje i vrlo važna tema i vrlo važni susjedi. Da! Pronašli smo način na koji će tamo (na svečanosti ulaska u EU) biti prisutna i delegacija Srbije, najviši nivo iz Srbije i s Kosova”, istaknula je za beogradsku TV postaju B92 Pusić, koja je u službenom posjetu Beogradu.

Na pitanja da li će u Zagreb doći i predsjedenik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, Pusić je odogovorila: “Predsjednik Nikolić bit će gost u Zagrebu... I predsjednica Kosova”.

Pusić je ocijenila da se odmah nakon ulaska Hrvatske u EU “neće vidjeti neke velike promjene”, ali je ukazala da su “neke promjene već vidljive”, a da će ih svakako biti u budućnosti.

“Mi imamo nekoliko grupa problema, ali imamo i jednu veliku zajedničku šansu. To je - zemlje iz regije moraju biti i jesu partneri u toj europskoj bduućnosti. To je šansa svima prvo da stabiliziraju zemlje, a onda da i ekonomski polako se počnemo postavljati na noge”, rekla je Pusić i ukazala da Srbija i Hrvatska imaju izravne interese na području prometa, energetike i nastupa na trećim tržištima.

Komentiraju spremnost Srbije i Hrvatske u pogledu rješavanja problema tužbi za genocid pred Međunaropdnim sudom pravde (ICJ), Pusić je naglasila kako “postoji nekoliko stvari iz prošlosti koje treba razriješiti kao preduvjet” i da su to “apsolutno inicijative srpske i hrvatske strane - na tu temu se EU ne osvrće”.

Na pitanje da li bi Hrvatska, da sada ima pravo glasa” u EU, dala svoj glas da Srbija dobije datum početka pregovora o članstvu, Pusić je odgovorila: “Apsolutno! Glasali bi da se odluči o početku pregovora između EU i Srbije na Europskom veću u lipnju i da taj datum bude čim prije”.

Ona je najavila da će u ponedeljak sudjelovati u radu Vijeća za vanjske poslove i u toj raspravi “bez daljnjega poduprijeti dobijanje datuma za Srbiju jer smatram da je to važno ne samo za Srbiju već i za Hrvatsku i za sve zemlje u regiji”.

Pusić boravi u službenom posjetu Beogradu gdje je najvišim srbijanskim dužnosnicima prenijela izravnu potporu Hrvatske da Srbija u procesu eurointegracija dobije datum za pregovore o članstvu u EU.

Nakon razgovora s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem zajednički je istaknuta spremnost obiju strana da još konkretnije i otvorenije surađuju u rješavanju otvorenih problema, uključujući isplate mirovina zarađenih u Hrvatskoj, tiskanje udžbenika za učenike koji u Srbiji slušaju nastavu na materinskom hrvatskom jeziku, a posebice u otklanjanju poteškoća koje su još uvijek prepreka uzajamnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:17