MISTERIOZNI NESTANAK BOEINGA 777

BIZARNO 'Ukradene putovnice sredila im je iranska veza, obojica nalikuju na Marija Balotellija'

Potraga za preživjelima i ostacima Boeinga 777 Malaysian Airlinesa u kojemu se u trenutku nesreće nalazilo 239 osoba još uvijek nije dala nikakve rezultate
 AFP

NOVO 15:11 - Kako javlja The Aviation Herald, oko 50 nautičkih milja jugoistočno od vijetnamske obale otkriveno je veliko polje ostataka kako plutaju na površini mora. Na mjesto su odmah poslani brodovi.

Kinezima je čini se dosta nesposobnih Malezijaca, pa je Peking u Kuala Lumpur odlučio poslati 10 svojih dužnosnika i ubrzati stvari. Također, Kina premješta svoje satelite kako bi pomogli u istrazi, javlja Xinhua. Na nestalom letu dvije trećine putnika bili su Kinezi.









13:28 - Rezultati ispitivanja naftne mrlje pokazali su izvor nije nestali Boeing 777, već brod, javlja kineska državna agencija Xinhua.









Tajlandska kompanija koja je rezervirala let za putnike s ukradenim putovnicama kazala je za Financial Times da je sve sređeno preko "iranskog kontakta" u ime klijenata koji su tražili jeftine avionske karte prema Europi.

Direktor malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharudin Abdul Rahman održao je još jednu novinsku konferenciju u Kuala Lumpuru gdje je ipak opovrgnuo da su dvojica putnika s ukradenim putovnicama identificirani kao Azijati. Ali, nevjerojatno bizarno, nakon pitanja da opiše izgled putnika s ukradenom putovnicom, Rahman je kazao da izgledaju kao "tamnoputi talijanski igrač Mario Balotelli", što je izazvalu salvu smijeha u dvorani.

----------------------------

13:17 - Prema novim informacijama, malezijske vlasti demantirale su da viđeni žuti objekt potječe s nestalog zrakoplova. Kako kažu, isti objekt već je ugledao vijetnamski zrakoplov dan ranije.

----------------------------

10:59 - Helikopteri i brodovi upućeni su u ponedjeljak na područje blizu otoka Tho Chu, oko 200 km udaljenog od obale južnog Vijetnama, gdje je na morskoj površini zamijećen "žuti predmet" za koji se pretpostavlja da bi mogao biti pojas za spašavanje iz nestalog Boeinga 777 Malaysia Airlinesa, izvijestile su malezijske vlasti.

"Primili smo informaciju da je posada zrakoplova koji je nadlijetao područje zamijetila žuti predmet koji pluta na površini, a podsjeća na pojas za spašavanje", rekao je voditelj malezijskog civilnog zrakoplovstva Azarudin Abdul Rahman.

"Kontaktirali smo kolege iz inozemstva i onamo poslali brodove i helikoptere da bismo provjerili o čemu je riječ", kazao je.

U potrazi za preživjelima i ostacima nestalog zrakoplova sudjeluju timovi iz osam zemalja.

Kina je zatražila od Malezije da intenzivira napore na traženju ostataka Boeinga u kojem su bila i 153 kineska državljana, među ukupno 239 osoba.

"Malezija pridaje veliku važnost tom incidentu.. ali s obzirom na situaciju, Malezija bi morala intenzivirati napore", rekao je Qin Gang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

---------------------------------

KUALA LUMPUR - Potraga za preživjelima i ostacima Boeinga 777 Malaysian Airlinesa nestalog prije 60 sati u kojemu se u trenutku nesreće nalazilo 239 osoba još uvijek nije dala nikakve rezultate, rekao je malezijski dužnosnik.

"Nažalost nismo pronašli ništa što se eventualno nalazilo u zrakoplovu, a ni njegove ostatke", rekao je direktor malezijskog civilnog zrakoplovstva Azharudin Abdul Rahman.

"Vijetnamsko zrakoplovstvo u nedjelju navečer je otkrilo predmete koji se mogu dovesti u vezu sa zrakoplovom nedaleko od južne obale otoka Tho Chua, no još uvijek nemamo nikakvu potvrdu da je riječ upravo o ostacima tog zrakoplova", rekao je.

Oko 80 km od otoka Tho Chua, duž njegove južne obale zamijećena su dva predmeta koja bi mogla pripadati Boeingu 777 Malaysian Airlinesa na letu MH370, koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking s 227 putnika i 12 članova posade. "Zamijetili smo par predmeta, no zasad nam nije potvrđeno da su pripadali nestalom zrakoplovu", rekao je Rahman.

Glavni istražitelj malezijske policije nije isključio mogućnost otmice zrakoplova. Istražuju se svi pokazatelji koji upućuju na mogućnost da je Boeing 777 skrenuo s rute.

Potvrdio je i da se petorica putnika nisu prijavila na check-in prije leta, ali da je njihova prtljaga, sukladno pravilima, uklonjena sa zrakoplova.

Kako su izvijestili iz malezijskog ministarstva unutarnjih poslova, dvoje putnika s ukradenim putovnicama, jedna talijanska, druga austrijska, bili su Azijati.

- To mi je nevjerojatno. Znaju li ti ljudi svoj posao? Na check-inu se pojave dvojica Azijata s talijanskom i austrijskom putovnicom i njima ništa nije čudno - kazao je ministar Ahmad Zahid Hamidi.

U potrazi sudjeluje 9 zemalja. Usredotočili su se na područje u krugu 50 nautičkih milja od posljednje poznate lokacije zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:10