Biografija

Arhitektica Tanja Grozdanić

Tanja Grozdanić Begović je arhitektica rođena 1968. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završila je u Zagrebu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nenada Fabijanića. 1994. godine osnovala je arhitektonski studio 3LHD s partnerima Sašom Begovićem, Markom Dabrovićem i Silvijem Novakom.

Tanja sudjeluje u svim projektima ureda, od idejnih rješenja do detaljnih nacrta i realizacija. Bila je voditelj projekta i partner zadužen za jednu od recentnijih realizacija, Hotel Lone u Rovinju, prvi dizajn hotel u Hrvatskoj, a trenutačno vodi timove na projektu Hotela LN Garden Resort u Guangzhou, Kina, te na projektu interijera Hotela Dolder Waldhaus u Zürichu, Švicarska.

Članica je Hrvatske komore arhitekata od njezina osnutka te aktivno sudjeluje u njezinu radu. Zajedno s ostalim partnerima uključena je u arhitektonska predavanja, diskusije i radionice u brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu, Zürich, Rotterdam, London, Darmstadt, Munich, Beč, Split, Zagreb i Motovun. Bila je član nekoliko nacionalnih arhitektonskih žirija.

3LHD je arhitektonski ured usmjeren na integraciju različitih disciplina; arhitekture, urbanog i pejzažnog krajolika, dizajna i umjetnosti. U svome radu 3LHD arhitekti neprekidno istražuju nove mogućnosti interakcije i integracije arhitekture, društva i pojedinca. Studio ima suvremen pristup arhitekturi, a svako se pitanje rješava kroz suradnju, znanje i iskustvo zaposlenih i suradnju s brojnim stručnjacima iz drugih struka. Projekti poput Mosta hrvatskih branitelja u Rijeci, hrvatskih paviljona na EXPO-u u Japanu 2005. i Španjolskoj 2008., splitske Rive, dvorane Bale, Zagrebačkog plesnog centra, Centra Zamet u Rijeci, Hotela Lone u Rovinju te Apartmanskog naselja Amarin u Rovinju afirmirali su Studio ne samo u stručnim krugovima već i u širem krugu javnosti, domaće i strane.

Trenutačno rade na nekoliko domaćih i međunarodnih projekata: Karlovački slatkovodni akvarij (Hrvatska) otvara se za javnost u listopadu 2016., Hotel LN Garden Resort (Kina) trenutno se gradi, a planirano otvorenje je u siječnju 2017., interijer hotela Dolder (Švicarska) projektiraju u suradnji sa švicarskim kolegama, a u lipnju ove godine pobijedili su na međunarodnom natječaju za novi Hotel Belvedere u Dubrovniku (Hrvatska).

Predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2010., 12. internacionalnoj izložbi arhitekture, 2008. sudjelovali su na izložbi "Mare Nostrum" drugog Internacionalnog bijenala arhitekture u Rotterdamu, te na skupnoj izložbi u Bostonu na Harvard University: "New trajectories: Contemporary Architecture in Croatia and Slovenia".

3LHD je za svoj rad primio niz domaćih i nekoliko važnih međunarodnih priznanja i nagrada: nagrada za najbolju sportsku građevinu na Svjetskom festivalu arhitekture WAF 2008., brončanu (2009.) i srebrnu (2011.) IOC IAKS Award medalju, obje za najbolje objekte namijenjene sportu i rekreaciji, AR Architectural Review Award (UK), ID Magazine Award (USA) i hrvatske strukovne nagrade Drago Galić (2013.; 2008.) Bernando Bernardi (2009.; 2005.), Viktor Kovačić (2011.; 2001.) i Vladimir Nazor (2009.; 1999.). Za iznimno i uspješno afirmiranje suvremene arhitekture u Republici Hrvatskoj i svijetu 2012. godine predsjednik Ivo Josipović dodijelio je 3LHD-u Povelju Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:18