Kako odabrati dobru školu stranih jezika?

Naučite jezike s lakoćom

Kako raste važnost znanja stranih jezika, tako je sve više i škola koje nude poduku iz stranih jezika. Prije nekoliko godina zabilježen je pravi bum takvih škola, no iako se tržište u međuvremenu stabiliziralo, škola stranih jezika je i dalje vrlo mnogo. Pa kako onda odabrati onu pravu? Odabir ustanove kojoj ćete povjeriti vlastitu jezičnu naobrazbu ili onu vašeg djeteta nije jednostavan zadatak. Najčešći kriterij većine ljudi je blizina mjestu stanovanja ili poslu, medijska prisutnost određene škole te, naravno, cijena. No, to nipošto nije dovoljno. Stoga je naš prvi savjet da proširite te kriterije, a u tome će vam pomoći i naš mali savjetnik.

1. Pregledajte internetske stranice u potrazi za najboljom ponudom. Internetske stranice danas imaju gotovo sve škole za strane jezike. Ondje možete dobiti osnovne podatke o školi i njihovu programu, o vrstama tečajeva, a mnoge na svojim stranicama imaju i cjenike tečajeva.

2. Otiđite u školu ili se detaljno informirajte telefonom. Osobni je dolazak bolji jer odmah možete vidjeti i prostorije za učenje. Raspitajte se ima li škola jasno objavljene programe, koliko nastavnih sati uključuje jedan stupanj i određena cijena, koliko ima stupnjeva do završetka cijelog programa, koliko je polaznika u grupi i je li ta brojka zajamčena te jesu li udžbenici uključeni u cijenu. Upitajte i kako škola razvrstava polaznike u određeni stupanj te koliko sati je uključeno u tečaj i koliko traje nastavni sat.

3. Raspitajte se o nastavnicima. Jedan od ključnih faktora kvalitete nastave su nastavnici. Stoga se svakako raspitajte jesu li nastavnici profesori stranog jezika ili apsolventi/studenti stranog jezika. Upitajte i da li škola ulaže u stručno usavršavanje svojih profesora i šalje ih na seminare u zemlju čiji jezik podučavaju. Ako se radi o izvornim govornicima provjerite jesu li fakultetski obrazovani i jesu li stručno osposobljeni u podučavanju.

4. Zatražite reference o uspješnosti. Ako škola surađuje s poduzećima, zatražite referentni popis poduzeća, a dobrodošla je i usmena preporuka nekog zadovoljnog polaznika.

5. Upitajte prati li škola i na koji način napredak polaznika. Dobra škola, naime, nije ravnodušna prema napredovanju polaznika koji redovito prati i informira te ima jasnu proceduru ocjenjivanja stupnja znanja polaznika i praktičnih vještina kojima raspolažu na kraju tečaja.

Za vas smo izdvojili nekoliko škola uz pomoć kojih ćete uspješno naučiti ili usavršiti strane jezike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:03