U ČAST DIKTATORA

VIDEO: PRAZNIK U SJ. KOREJI Kim Jong-unu je rođendan, zapjevao mu Dennis Rodman

Ekscentrični vođa Sjeverne Koreje danas slavi rođendan, ali nitko ne zna koji
This undated picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on December 31, 2013 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) inspecting a ski resort on Masik Pass to be completed in Kangwon province. Kim Jong-Un visited the newly completed ski resort and ordered officials to open his pet project to the public as soon as possible, state media reported. Kim took a test ride on a ski lift at the Masik Pass Ski Resort, which he said during a visit two weeks ago was "at the centre of the world's attention", the Korean Central News Agency (KCNA) said. REPUBLIC OF KOREA OUT AFP PHOTO / KCNA via KNS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 KNS/AFP / AFP ImageForum

PJONGJANG - Osmi dan mjeseca siječnja veliki je blagdan u Sjevernoj Koreji. Vođa te izolirane države Kim Jong-un danas slavi rođendan, ali nije poznato sa sigurnošću koji. Dio izvora tvrdi da navršava 30, a dio da navršava 31 godinu života.

Državni mediji nisu još objavili na koji će se točno način Kim proveseliti, ali činjenica da mu je u posjet ovih dana stigao ekscentrični Dennis Rodman s cijelim timom košarkaša daje za naznačiti da bi zabava mogla biti razuzdana. Na YouTubeu se ubrzo pojavila i snimka na kojoj bivši NBA igrač pjeva 'Sretan rođendan'.

Britanski je Telegraph objavio prigodni video u kojemu se uz dozu cinizma iznose prijedlozi načina na koji bi Kim mogao obilježiti dan kada je došao na svijet.

Za početak bi mogao otići na druženje sa svojim fakultetskim kolegama iz Švicarske, gdje je bio na školovanju. 'Kolege ga se sjećaju kao sramežljivog i tihog momka koji nije ostavljao nekakav poseban dojam, ali u pamćenje im se urezalo da mu je omiljeni pop hit bio 'Brother Louie' njemačkog sastava Modern Talking', navodi Telegraph .

Drugi je prijedlog obiteljska večera. No, problem je tko bi na njoj, osim sjevernokorejske prve dame s novorođenim djetetom, mogao biti. Kim je nedavno dao pogubiti svog tetka, kojeg se godinama smatralo drugim čovjekom režima. Pojavile su se glasine da mu ni moćna tetka više nije među živima, a otac Kim Jong-il je odavno mrtav, o djedu i 'vječnom predsjedniku' Kim Il-sungu da se i ne govori.

Kao treći prijedlog Telegraph navodi večernji izlazak na koncert nekog orkestra. Posljednji put kada se čulo za neki orkestar u Sjevernoj Koreji bilo je prije nekoliko mjeseci, kada je stigla vijest da je Kim dao pogubiti zbor u kojem je svojedobno nastupala njegova supruga i najmanje jedna bivša djevojka. Uz cijelu se priču vezivala i afera s navodnim pornićem Kimove bivše.

Prijedlog broj četiri je odlazak na paintball. Premda Kim obožava ratne igre, tu se odmah postavlja pitanje što će mu baš takva zabava, kada na raspolaganju ima arsenal četvrte najjače vojne sile na svijetu, što uključuje i nuklearnu bombu.

Peti bi prijedlog bio rođendansko gledanje filmova. Tu barem ne bi trebalo biti prevelikih problema, s obzirom da je pokojni Kim Jong-il bio strastveni ljubitelj kinematografije te je uspio sakupiti kolekciju od čak 20.000 DVD-a s filmovima. Štoviše, svojedobno je prema njegovoj želji i naredbi snimljena sjevernokorejska verzija Godzille.

Na kraju se kao prijedlog navodi odlazak na košarkašku utakmicu, što izgleda i kao dosta izvjestan scenarij jer je u Pjongjang, slučajno ili ne, baš za Kimov rođendan doputovao Dennis Rodman s košarkaškom delegacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:47