PLENKOVIĆEV EU OBRAČUN S NIGELOM FARAGEOM

‘G. Farage, ne docirajte, niste ni bili u Hrvatskoj’

Poručujem gospodinu Farageu da smo imali debate uoči našeg referenduma. Nikada nije bio u Hrvatskoj, a pokušao nam je patronizirati raspravu i naš strateški cilj od 20 godina
 Goran Mehkek / CROPIX

- Savjetujem mu da se drži svog Isle of Man - poručio je hrvatski zastupnik u EP-u, HDZ-ov Andrej Plenković britanskom parlamentarcu Nigelu Farageu koji je na sjednici u Strasbourgu napao Hrvatsku i njeno pristupanje EU. Plenković je time aludirao na napise britanskih medija koji su otkrili da je Farage na tom otoku, koji je porezna oaza, osnovao obiteljsku zakladu.

Inače, Farage je u svom obraćanju, govoreći o Hrvatskoj, među ostalim rekao:

Ljutiti Plenković

- Postavili ste svoju zastavu na hrvatsko tlo, ali ne zato što ste imali veliku potporu javnosti. Samo je 22 posto Hrvata izašlo na izbore za EP, ali zato je postojala velika potpora hrvatskih političara. Spomenuo je i bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je pregovarao o ulasku, a koji je prošle godine osuđen na 10 godina zatvora.

- Rasprodali su svoju zemlju zbog vlastite koristi da bi bili na većoj pozornici. Zemlja koja se 800 godina borila za svoju neovisnost nakon 20 godina ju je predala ovim ljudima ispred nas - oštro je rekao Farage.

Njegov nastup razljutio je Plenkovića koji se na kraju svog minutu i pol dugog govora, u kojem je zahvalio na toploj dobrodošlici, obratio i britanskom europarlamentarcu.

- Poručujem gospodinu Farageu da smo imali debate uoči našeg referenduma. Nikada nije bio u Hrvatskoj, a pokušao nam je patronizirati raspravu i naš strateški cilj od 20 godina. Savjetujem mu da se drži svog Isle of Man - uzvratio je na napad hrvatski zastupnik. A na obraćanje Plenkovića, koji je prvi put govorio kao punopravni član EP-a na hrvatskom jeziku, jučer je reagirala njegova kolegica Sandra Petrović Jakovina.

Javna osuda

- Čestitam g. Plenkoviću na izlaganju i drago mi je, kao članici Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske, da je već sljedeći dan nakon pristupanja govorio na plenarnoj sjednici. Također mi je drago da je g. Plenković, iako član Europske pučke stranke, u svom odgovoru g. Farageu tako snažno i javno osudio pojavu skrivanja novca u porezne oaze, što predstavlja jednu od važnijih inicijativa grupe Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, a kojoj njegova grupacija odbija dati podršku. Nadam se da će g. Plenković pozvati i svoje kolege iz Europske pučke stranke da glasuju za ukidanje poreznih oaza i ipak podrže inicijativu socijalista ‘No tax haven’ - poručila je Sandra Petrović Jakovina, članice grupe Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:07