SPECIJALNI ODRED MINISTARSTVA PRAVOSUĐA ZA SPORE GRUNTOVNICE

U 300 dana riješili su 10.000 zaostataka sporih gruntovnica, radili 12 sati na dan!

 Srđan Vrančić/CROPIX

Osjećaš se frustrirano. Radiš posao umjesto nekog svog kolege koji je on trebao napraviti. A na kraju mjeseca dobiješ istu plaću. No nakon nekog vremana osjećaš ponos. Riješio si problem i to je najvažnije. Pokazao si da se to moglo riješiti.

Upravo tako svoje radno mjesto opisuju pripadnici specijalnog odreda Ministarstva pravosuđa zaduženi za rješavanje zaostataka u zemljišnoknjižnim odjelima najsporijih gruntovnica u Hrvatskoj.

Jadranska turneja

Upravo su riješili problem zvan gruntovnica u Makarskoj, koja je dugogodišnji rekorder u sporosti ažuriranja predmeta, a uskoro će početi rješavati probleme s gruntovnicom na Krku, gdje je trenutno 3865 neriješenih predmeta. Zaostatak su napravili u zadnje dvije godine jer su imali nevjerojatan priljev predmeta od oko 850 mjesečno. Za uknjižbu, odnosno za rješavanje predmeta u prosjeku im je potrebno 98 dana.

- Mi ćemo riješiti taj problem. Oni nemaju predmeta starijih od 2009. godine. Dali smo si rok od šest mjeseci da sve dovedemo u red. Nadam se da ćemo završiti i prije toga - ističe Ana-Marija Končić, koordinatorica odreda.

Nakon Krka, već imaju daljnji plan djelovanja - krenut će u spašavanje gruntovnica po Jadranu: u Starom Gradu na Hvaru, na Malom Lošinju, u Supetru, Šibeniku, Solinu, Pagu i Omišu.

Odred od devet zemljišnoknjižnih referenata osnovan je prije točno godinu dana, prije svega zbog gruntovnice Općinskog suda u Makarskoj koja je godinama bila najsporija u državi i po rezultatima imala najlošiju ažurnost od svih 109 zemljišnoknjižnih odjela u Hrvatskoj.

Odred je sastavljen od iskusnih referenata koji su prije radili u gruntovnicama zagrebačkog prstena i koji su po svojim rezultatima u rješavanju, upisu i verifikaciji predmeta bili najbolji.

Vrtoglave brojke

O njihovu poslu najbolje govore brojke. Početkom svibnja 2012. ta gruntovnica imala je 6307 neriješenih predmeta. U sljedećih godinu dana zaprimili su još 4232 nova predmeta, što znači da je u Makarskoj u godinu dana bilo 10.539 predmeta koje je trebalo riješiti.

Rezultat je sljedeći.

Do početka svibnja ove godine ukupno su riješili 10.167 predmeta. Prema podacima do 31. ožujka, referenti iz Makarske riješili su 3537 predmeta i izvršili 11.150 upisa u sustav Ministarstva.

Ekipa iz Zagreba riješila je 6075 predmeta i odradila čak 63.015 upisa. Stručnjaci u Zagrebu uglavnom su rješavali zahtjevnije slučajeve, a u Makarskoj su radili na onim jednostavnijim i “svježim” zahtjevima.

Unatoč tome bili su mnogo sporiji od specijalaca ministra Orsata Miljenića.

A među neriješenim spisima iz Makarske bilo je svega i svačega. Čak i kada bi uspjeli riješiti neki predmet, znalo se dogoditi da na spisu nema datuma, potpisa i pečata. Neke su pak rješavali iako nije bilo nikakvih uvjeta da ti predmeti budu riješeni. Nekada su spajali spise, a nisu napisali rješenje zašto su spojeni. Neke predmete su odbili bez obrazloženja.

Zemlja s dva modela!?

Do početka svibnja ostalo je neriješeno tek 406 predmeta. Među neriješenim spisima gotovo je sigurno oko 200 predmeta po kojima se ne može postupati.

- To što smo ostavili ne mogu riješiti zemljišnoknjižni referenti. Uspjeli smo to napraviti u manje od godinu dana zbog godišnjih odmora, zbog selidbe iz prostora Zagrepčanke na lokaciju u Vukovarskoj, ali i zbog onih dana kad je internetska veza radila slabo - kaže Ana-Marija Končić.

A kako bi što prije doveli u red gruntovnicu u Makarskoj, na poslu su ostajali i po 12 sati, a nerijetko su složenije predmete rješavali kod kuće.

Cijela ekipa zemljišnoknjižnih referenata ističe da najveći problem s ažuriranjem spisa imaju gruntovnice u Dalmaciji, prije svega zbog modela upisivanja čestica.

Na Jadranu se čestice upisuju po talijanskom modelu, a u kontinentalnoj Hrvatskoj to se još radi po modelu iz Austro-Ugarske.

Marko i 300 parnica

Tako je kuća sa zemljištem na kontinentu upisana kao jedna čestica, a u Dalmaciji je kuća upisana na jednoj čestici, a zemljište na drugoj.

- Najveći problem bilo je to što, primjerice, Marko tuži 300 osoba da bi se mogao upisati na parcelu od 50 kvadrata. Naš je posao zatim vidjeti je li tih 300 ljudi pravilno upisano na tu parcelu, je li tužba dobro sastavljena. To zahtijeva veliki napor. Referenti u Makarskoj su složene predmete ostavljali po strani, a rješavali jednostavne i stvorili su se zaostaci - kaže Končić. U Makarskoj se, nakon pomoći referenata iz Zagreba, jedan predmet u prosjeku rješava 44 dana.

Došao si pomoći, a oni kažu: ‘Nazovite sutra, gužva je!’

Iako danas problema u gruntovnici u Makarskoj više nema, u početku ih je bilo. I to ne samo u rješavanju predmeta nego i u samoj suradnji. Referenti iz Zagreba imali su dojam da ih se dočekuje na nož, neprijateljski, pod egidom “sad su ovi iz Zagreba meni došli pametovati i učiti me poslu”. - A ti si tamo došao pomoći. Imaju percepciju da je sve problem i da su u posebnoj situaciji te da se drukčije ne može. Vi zovete dolje, treba vam netko pregledati jedan spis u zbirci isprava jer se ne možemo uvijek osloniti na digitalne knjige, a s druge strane telefona čujete odgovor: ‘Nazovi preksutra, sad nemam vremena’. Dođe vam da poludite. A vi rješavate njegov spis. Za pogled u zbirku isprava treba vam doslovce sekunda. No to je bilo u početku. Poslije smo imali fantastičnu suradnju - ističu referenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34