ANDRIJA HEBRANG APELIRA NA VLADU

Andrija Hebrang: ‘Ako se ukine moj ured, stare će žrtve ubiti na novi način’

Uredu za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata prijeti ukidanje, upozorio je jučer predsjednik njegova upravnog vijeća Andrija Hebrang ustvrdivši da se time “stare žrtve ubijaju na nov način”.

Strah svjedoka

Hebrang je istaknuo da je cilj Prijedlog zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja nakon Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ukinuti Ured kao samostalnu pravnu osobu i njegove poslove prebaciti u ministarstvo nadležno za branitelje.

- Sva daljnja otkopavanja time će biti zaustavljena jer se na terenu zbog straha svjedoka neće moći dobiti podaci - upozorio je Hebrang.

Ukidanje Komisije za ratne i poratne žrtve u Hrvatskoj, čije je djelovanje bivši premijer Ivica Račan, kako tvrdi Hebrang, zbog straha od mogućih rezultata prebacio u Ministarstvo znanosti, dokazuje da će biti zaustavljena daljnja otkopavanja grobišta, jer ih nakon te odluke do početka rada sadašnjeg ureda nije bilo.

Konsenzus u Saboru

Smatra i da će se onemogućavanjem daljnjeg rada Ureda, zbog životne dobi, smanjiti broj svjedoka komunističkih zločina.

- Ured je osnovan odlukom Hrvatskog sabora u ožujku prošle godine konsenzusom ‘lijevih’ i ‘desnih’ i na temelju zakona usklađenog s rezolucijama Vijeća Europe - naglasio je jučer Andrija Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:55