OSJETLJIVI TESTOSTERON

NOVA ISTRAŽIVANJA DOKAZALA Mačo muškarci imaju slabiji imunitet, skloniji su pobolijevanju

Čini se da nas mačo muškarci više neće moći impresionirati čak ni na prvi pogled. Nova istraživanja su pokazala da se iza fasade snažnog i moćnog muškarca zapravo krije organizam slabijeg imuniteta i skloniji obolijevanju

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford otkrili su da muškarci s velikom količinom testosterona u organizmu imaju manje učinkovit prirodni obrambeni sustav i manju sposobnost odolijevanja gripi. Ovo novo istraživanje moglo bi objasniti zašto su muškarci podložniji od žena cijelom nizu infekcija, od bakterijskih i virusnih do onih gljivičnih ili infekcija raznim parazitima.

Također, tu bi se mogao kriti i odgovor na pitanje zašto prirodni obrambeni sustav muškaraca slabije odgovara na cjepiva protiv gripe, hepatitisa, žute groznice i drugih zaraznih bolesti. - Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo jasnu povezanost između razine testosterona, ekspresije gena i sposobnosti odgovora obrambenog organizma kod čovjeka – kaže prof. Mark Davis, voditelj studije te dodaje kako se njihovo otkriće možda neće svidjeti vojski muškaraca koji nemilice gutaju suplemente na bazi testosterona.

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su proučavali kako funkcionira prirodni obrambeni sustav kod 34 muškarca i 53 žene koji su bili stimulirani cjepivom protiv gripe. Kao što su znnastvenici i pretpostavljali, cjepivo je proizvelo značajnije povećanje broja zaštitnih tijela kod žena. Daljnjim analizama otkrili su uzorak aktivnosti gena koji je kod muškaraca s visokom razinom testosterona bio povezan s oslabljenim imuno odgovorom. Muškarci s nižom razinom testosterona, poput žena, nisu reagirali na taj način.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Za njih povećanje aktivnosti istih tih gena nije donijelo nikakvu povezanost s načinom kako odgovaraju na cjepivo. Ironično, jedno od pozitivnih svojstava testosterona – a to je njegovo protuupalno djelovanje – moglo bi objasniti zašto on slabi imunološki sustav. Naime, upala, koja može biti izrazito štetna za zdravlje, zapravo je samo neka vrsta proširenog imunološkog odgovora organizma, a procesi koji pokreću upalu također su nužni za učinkovitu obranu tijela od bolesti.

Iako je zasad još uvijek tajna zašto je evolucija dovela do toga da testosteron naglašava izrazito muške karakteristike, kao što su snaga, čvrstoća mišića, agresija ili sklonost rizicima, ali istovremeno slabi imunološki sustav, profesor Davis smatra da bi jedan od razloga mogao biti to što slabljenje imunološkog sustava čini muškarca manje podložnim fatalnim pretjeranim reakcijama na infekcije, naročito one koje se javljaj ukod rana. Naime, muškarci su evolucijski bili više izloženi ranjavanju s obzirom na njihovu ulogu lovca, zaštitinika kućnog ognjišta i bavljenja teškim fizičkim poslovima. S druge strane, žene, iako imaju snažniji imunološki sustav, imaju dvostruko veći rizik za umiranje uslijed sepse i sistemskih upalnih reakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:20