VELIK NAPREDAK

ZNATE LI O ČEMU RAZGOVARAJU DUPINI? Znanstvenici usavršili uređaj koji prevodi s dupinskog!

 AFP

Znanstvenici su, čini se, razvili prvi uređaj za prevođenje dupinskih zvižduka na engleski jezik i natrag koji radi u realnom vremenu, a do kraja ljeta trebali bi imati učinkoviti dvosmjerni sustav prevođenja.

Thad Starner, znanstvenik s Georgia Institute of Technology, izradio je sustav nazvan CHAT, koji koristi algoritme za prepoznavanje šablona kako bi razaznao različite dupinske zvižduke. Dupini, inače, proizvode zvukove čija frekvencija doseže do 200 kiloherza, što je 10 puta više od najvišeg tona koji ljudsko uho može čuti.

Za sada CHAT prevodi ljudske riječi u specifične zvižduke, koje potom za vrijeme igranja puštaju jatu divljih dupina koje sudjeluje u istraživanju. Dupini su već prihvatili takve zvižduke i počeli ih koristiti i u svojoj komunikaciji, naprimjer koristeći ljudski umjetni zvižduk za specifičnu vrstu morske trave.

Kada čuje jedan od takvih zvižduka, CHAT ga pretvara natrag u izraz na engleskom od kojeg je i nastao. No, u budućnosti, analizom zvižduka koje dupini koriste u međusobnoj komunikaciji, znanstvenici se nadaju prepoznati zvižduke koje dupini svakodnevno koriste u komunikaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:42