DAN NAKON TRIJUMFA

KREĆE OPERACIJA BRAZIL Kovač: 'Ždrijeb? Nemam želja, samo ne bih volio Bosnu...'

Naravno da je bilo slavlja. Iskreno, ja se nisam naspavao - rekao je izbornik
 Damir Krajač / CROPIX

Promukli Niko Kovač, "od vikanja pred 20.000 ljudi", zbog prometnih gužvi u kišnom Zagrebu ovaj put je s 15 minuta zakašnjenja stigao je pred novinare u hotelu Hilton:

- Presretni smo što smo uspjeli, sad imamo pola godine posla da i u Brazilu bude dobro. Slavili jesmo, ostali do četiri ujutro, naspavao se baš nisam, no dobro..., kazao je prvi hrvatski izbornik koji je debitirao bez probe u prijateljskom dvobiju.

Nakon 0-0 iz Reykjavika bilo je i sumnji u njegove sposobnosti, s obrizom da kao treenr nikad nije vodio seniore na najvećoj razini, no već nakon Mandžukićevih 1-0 doživio je skandiranje maksimirskih tribina, što se zadnji put dogodilo Slavenu Biliću pri 2-0 s Englezima:

- Ispočetka nisam ni razumio kome viču, pitao sam suradnike jesam li to ja. Lijepo je to za doživjeti, no nisam ja u prvom planu nego moj stožer. Pet tjedana smo 'ful' radili, nije bilo dana da se nismo čuli i vidjeli, uživo ili preko skypea. Velika hvala i liječnicima i ekonomima, zajedno smo uspjeli.

Kovač priznaje da je u utorak njegova momčad odigrala čak i iznad očekivanja, a poglavito je disala kao jedan s desetoricom:

- Dečki su na teren prebacili sve što smo zahtijevali, nismo mogli ni sanjati da će se to u roku od 10 dana ostvariti. Nada je postojala, ali ne možete biti 100 posto sigurni. Govorio sam i poslije Reykjavika, neki su mi se možda i podsmjehivali, falio nam je samo impuls. Dečki znaju igrati nogomet, to su pokazali, a pritisak na njihovim leđima bio je ogroman. Ostavili su srce i dušu na terenu.

Kovač je uspio dobiti impuls koji Štimac nije , s gotovo istom jedanaestoricom.

- Život je čudan, a sport također, nekad te ide, nekad ne. Ne znam što je radio Igor, ali ja sam igračima pokušao dati samopouzdanje, jer najgore je za čovjeka, a za sportaša još gore. Kad se boji, kad je strah u glavi, tada se ne može odigrati kako znaš, najjednistavnije stvari su teške, od primanja do dodavanja. Zato smo radili na opuštanju, na pravljenju ozračja da smiju pogriješiti, da im se ništa neće dogoditi. Bilo bi poželjno što manje griješiti, ali dali smo im do znanja da se i nakon pogreške možemo vartiti. I eto, nismo baš puno griješili.

Kovač je doživio plasmane na velika natjecanja i kao igrač i kao kapetan i sada kao izbornik:

- Osjećaj je uvijek isti, lijep. Ovo je doduše puno drugačija funkcija, kao izbornik moraš sve pripremiti, na sve sitnice misliti. Evo, grlo mi je nestalo, a tko zna je li me tko čuo na terenu. Teže je sada jer im ne možeš na terenu dati savjet kao kad si igrač.

Glede želja za ždrijeb skupina 6. prosinca Niko je kazao:

- Nemam želja, jedina mi je želja bila da se plasiramo, pa što nam Bog da. Pripremit ćemo se za svakoga kao što smo se i za Island, no neće nam biti pritisak da to u četiri tjedna riješimo. Imat ćemo šest mjeseci za skeniranje suparnika, praćenje naših igrača i osmišljavanje priprema.

Na pitanje Reutersa o usporedbi s ranijim uspješnim naraštajima Niko Kovač je naglasio da je svaka generacija imala specifičnosti i dodao:

- Idemo step by step. Imamo igrački potencijal, imamo tri tridesetpetgodišnjaka, ostali su u idealnim godinama. Ako će svi biti zdravi, bit ćemo jedna od kvalitetnijih reprezentacija.

Naš izbornik se ne boji da će morati na SP bez Mandžukića:

- Nikako. Uvjeren sam da će on ići s nama. Ne mogu zamisliti da će dobiti više od dvije utakmice. Volio bih da ne bude nijedna, no očekujem jednu. Ništa njegova suspenzija neće poremetiti, jer imamo svoj sustav, svoje igrače, ovih 25 i još neke. Ponavljam, nitko nije siguran niti otpisan, svatko se ima prigodu dokazivati kroz svoje klubove. Mandžo će se s nama pripremati, jedino će pričekati koji dan više za igru u Brazilu.

Publika je također prepoznala zajedništvo i kompaktnost:

- Uvijek je izvan terena bilo grupica, netko se druži s ovim, netko s onim, ali u igri je i u moje vrijeme bilo zajedništvo kad se pobjeđivalo, tako će btii i ubuduće. Tako se jedino u životu nešto i može postići, ne samo u sportu.

Glede potencijalnih novih imena Kovač, razumljivo, nije htio špekulirati, ispalo bi da je nezadovoljan s nekim sada pozvanim:

- Vidjeli ste da na nijednoj poziciji problema nije bilo. Čak i lijevi bok, koji je kao problematičan, vidjelo se da uopće nije. Pranjić je odigrao dvije fantasične utakmice. Znam iz vlsstitog iskustva što znači biti aut godinu i pol. Svaka mu čast. Ponovit ću, dečki koji su bili tu su u fokusu za Brazil, a koji nisu bili nisu izvan fokusa. Daj Bože samo da budu svi zdravi.

U fokusu je ponovno i Marko Livaja, i to kao pokajnik:

- Pokušao me nazvati dvaput, no bio sam u koncentraciji za utakmicu, javimo sam mu se samo kroz poruku. Nazvat ću ga ovih dana kada uhvatim vrtemena. Ispričao mi se, a ja sam prihvatio ispriku.

Kako naša javnost pada iz krajnosti u krajnost, iz depresije u euforiju i natrag, Kovač ponizno naglašava što očekivati:

- Prvo se ova momčad mora stabilizirati. Ne možemo odmah očekivati porast. Kroz stabilizaciju moramo doći do automatizacije, a to će trajati. Bit će opet i padova, no nadam se da ćemo se kroz dugi period penjati prema gore. Igrat ćemo brz, okomit i tehnički kvalitetan nogomet. Moramo to izgrađivati iz dana u dan. Dosad smo imali tek osam-devet treninga, kroz pripreme se nadam da ćemo mnoge stvari još usavršiti.

Nestrpljivi kolege pitali su je li cil proći skupinu na SP-u:

- Gospodo, tek smo došli na SP, hajdemo pričekati što će donijeti ždrijeb. Lako je govoroti, a teško sprovesti u djelo. Znate da sam ja za manje priče, a više djela, poručio je Niko Kovač.

Volio bih s BiH, ali Fifa ne da

Novinari iz BiH su istaknuli kako je Bosna i Hercegovina u utorak navijala za Hrvatsku i pitali našeg izbornika bi li volio biti sa selekcijom koju vodi Safet Sušić u skupini?

- Drago mi je to čuti, jer znate odakle vuku moji korijeni (Livno, op. p.), drago mi je i što je BiH uspjela, izvrsni su to dečki i još bolji nogometaši ili obrnuto. Gospodin Sušić je to odlično pripremio, šteta što već prošli ciklus nije prošao Portugal. No, ne bih volio da se nađemo u Brazilu. Tu smo, komšije, možemo prijateljsku odigrati kada hoćemo, ne trebamo za to u Brazil ići. A šanse BiH? Isto kao i naše, dobre!

Potom se Niko ispravio glede prijateljske, pripremne utakmice:

- Mislim da sada to nije moguće, jer Fifa ne dopušta sastajanje reprezentacija koje su na SP-u. Znam da je prvi slobodan termin u ožujku, ali shvatite da bisam još brigao oko toga s kime ćemo se sastati.

Kamp se bira nakon ždrijeba

Delegacija HNS-a u Brazil putuje 3. prosinca, tri dana prije ždrijeba skupina, nakon toga ide pregledati potencijalne kampove. Putuju predsjednik Šuker, izvršni predsjednik Vrbanović, direktor Srebrić, izbornik Kovač, povjerenik za sigurnost Cvrk i glasnogovornik Pacak.

Ne moram komentirati 'Za dom, spremni'

Niko Kovač je dvaput upitan za komentar Šimunićevog 'Za dom' nakon utakmice, na što je s tribina odgovarano 'Spremni'.

- Znao sam da ćete to pitati, ali na to neću odgovarati.

Ubacio se glasnogovornik Tomislav Pacak i kazao:

- Josip Šimunić kao svaki pojedinac odgovara za svoje postupke i u slučaju prijave utvrdit će se njegova odgovornost.

Kasnije je ponovno Kovač upitan za komentar:

- Rekao sam već ranije u intervjuima, ne trebam ja komentirati sve, kao što ni drugi ne trebaju sve.

O novcu se ne priča

HNS tek čeka dopis iz Züricha, sjedišta Fife, o financijskom kolaču koji mu pripada za plasman i nastup u skupini. Glasnogovornik Pacak je samo kazao da je u okvirima onog što se provlači kroz medije:

- U Njemačkoj se kaže, o novcu se ne priča, hajdemo se i mi toga držati, nadivezao se Niko Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:59