ZAKON O PDV-u

LINIĆ U SABORU 'Krizu će platiti hrvatski građani, nitko drugi. A tko je kriv za krizu?

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - HDZ je ocijenio danas u saborskoj raspravi o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV), da će povećanje poreza najviše osjetiti siromašni građani i srednji sloj.

Predloženim izmjenama, međustopa PDV-a od 10 posto povećala bi se na 13 posto i to za ugostiteljstvo i turizam, periodične časopise, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost.

Ministar financija Slavko Linić obrazložio je da se međustopa povećava kako bi se nadoknadio rast proračunskih rashoda, koji će iduće godine zbog doprinosa fondovima EU porasti za oko dvije milijarde kuna.

Kazao je i da će dizanje međustope u 2014. i u idućim godinama povećati proračunske prihode za otprilike 600 milijuna kuna.

Povećanje poreza najviše će osjetiti siromašni, kojih je sve više, i srednji sloj – obrtnici, učitelji te liječnici koji su, rekao je ironično Željko Reiner (HDZ), "ionako zabušanti i kradu državni proračun".

Reiner je ministra financija Slavka Linića koji je branio Vladin prijedlog, podsjetio da se prije četiri mjeseca, kad se išlo na smanjivanje stope PDV-a s 25 na deset posto govorilo da je to revolucija.

Ako je to tada bila revolucija, onda je ovo kontrarevolucija, rekao je Reiner.

Ministar financija uzvratio mu je kako se Vlada ne bavi revolucijom i kontrarevolucijom, nego krizom.

Krizu će platiti hrvatski građani, nitko drugi, rekao je Linić, pitajući se tko je kriv za krizu, odnosno za izostanak gospodarskog rasta.

HDZ-ova zastupnika upitao je i zašto HDZ osam godina nije vodio brigu o privatnim sektoru? Osam godina ste bili odsutni od odgovornosti za hrvatsko gospodarstvo i to je razlog zašto se ono nije pripremilo za ulazak u Uniju, rekao je ministar financija.

Vladina je ocjena, ističe, da međustopu PDV-a sa deset treba dignuti na 13 posto.

Reiner je "čudnovatim i smiješnim" nazvao objašnjenje o rashodima vezanim za članstvo u EU, ističući da se i prije četiri mjeseca znalo za to.

Liniću je predbacio i tvrdnju da se Hrvatska više neće ove godine zaduživati u inozemstvu, a sada je "zadužila preko 13 milijardi kuna, odnosno 1,7 milijardi dolara uz visoke kamate" .

Vlada je, odgovorio je ministar, procijenila da je stanje na tržištu sada povoljnije, nego što bi bilo u prvom kvartalu.

Ovo zaduživanje je za iduću godinu, da bi dobili plaću, da bi građani dobili mirovine i da bi idućih šest mjeseci mogli mirnije spavati, poručio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:17