POVRATAK OTPISANIH

EKSKLUZIVNO: OTKRIVAMO NOVI TIM ZA ZAGREB Bandić na čelo Holdinga vraća Slobodana Ljubičića!

Bandić sada želi osnovati stranku koja će biti distancirana od HDZ-a i od SDP-a

Milan Bandić je, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, odlučio vratiti svojeg vjernog suradnika Slobodana Ljubičića Kikaša na čelo Zagrebačkog holdinga. Unatoč brojnim aferama u kojima se spominjao Ljubičić, Bandić smatra kako je upravo on stručnjak koji ima potrebne reference za upravljanje tom megatvrtkom. Time su Bandić, ali i Ljubičić, kažu njihovi bliski suradnici, pokazali da im je savjest čista te da se ne boje eventualnog prozivanja zbog nekih starih sumnjičenja.

BALDASARU SPLIT, OBERSNELU RIJEKA, VRKIĆU OSIJEK, VLAHUŠIĆU DUBROVNIK, KALMETI ZADAR, SABI VUKOVAR, DUSPARI SL. BROD, SISAK KRISTINI IKIĆ Ovo su pobjednici lokalnih izbora

U kadrovskoj križaljci nove zagrebačke vlasti najvažnije uloge dobilo je još troje novih suradnika Milana Bandića, a to su Ante Samodol, Ana Stavljenić-Rukavina i Sandra Švaljek. Bivšem šefu Hanfe, Anti Samodolu, namijenjen je položaj člana Uprave Holdinga zaduženog za financije, Sandra Švaljek (koja je i nova dogradonačelnica) postat će predsjednica Skupštine Holdinga, a bivša ministrica zdravlja u SDP-ovoj Vladi, Ana Stavljenić-Rukavina, nova je predsjednica Zagrebačke skupštine.

Znalo se da će Milan Bandić sigurno smijeniti Ivu Čovića, ali malo je tko mogao predvidjeti da će ga zamijeniti Slobodan Ljubičić.

FOTO: Bandić pobjedu dočekao u bolničkoj sobi majke Blagice koja se liječi u Krapinskim Toplicama

Bandić je prije nekoliko mjeseci, kada je predao Holding Ivi Čoviću, rekao da je na depozitu te tvrtke ostavio ukupno 1,87 milijardi kuna i najavio da će vodstvo Holdinga nakon lokalnih izbora morati otići jer su “otjerali (Holding) na prosjački štap”. Zagrebački holding je trgovačko društvo koje obuhvaća 18 podružnica, a u vlasništvu ima i sedam trgovačkih društava i ustanova koje zapošljavaju čak 12.700 ljudi.

Zbog golema broja zaposlenih, kao i niza loših poslovnih poteza, Holding je u 2010. i 2011. ostvario gubitke od 469, odnosno 334 milijuna kuna. Prema analizi Instituta za javne financije, gubici su posljedica visokih financijskih rashoda koji su nastali kao rezultat nerazboritog financijskog upravljanja i visokih troškova zaduživanja.

'JA SAM POSEBAN, ALI TAKO NORMALAN I JEDNOSTAVAN' Bandić slavi izbornu pobjedu na Bundeku

Slobodan Ljubičić bio je prvi direktor Holdinga, a Zoran Milanović je 2008. prisilio Bandića da se odrekne Ljubičića te da u Holdingu instalira Ivu Čovića.

Milan Bandić već ima pravo donositi odluke jer ne samo da je uvjerljivo pobijedio u utrci za gradonačelnika, nego u Gradskoj skupštini njegova lista pojedinačno, ima najviše vijećnika. Uz ovih 17, za natpolovičnu većinu treba još devet. Njegovi suradnici tvrde da Bandić već može računati na više zastupnika HSU i HSS-a, a upućeni najavljuju da će mu prijeći još najmanje dva zastupnika SDP-a, pa i poneki iz HNS-a.

To je razlog što Bandiću nije potrebna potpora HDZ-a. Njegovi bliski suradnici sada su prvi put otkrili da posljednjih mjeseci Bandić nije imao niti jedan kontakt s Tomislavom Karamarkom i vodećim HDZ-ovcima, niti je želio njihovu potporu. Bio je uvjeren da može vlastitim snagama osigurati pobjedu te da bi mu formalna potpora HDZ-a bila zapravo opterećenje.

Nakon uvjerljivog trijumfa, kažu izvori bliski starom i novom gradonačelniku Zagreba, Milan Bandić niti ne pomišlja na koaliciju s HDZ-om, nego namjerava osnovati stranku koja će biti jednako distancirana od HDZ-a kao i od SDP-a.

Računa kako bi njegova nova stranka mogla postati treća politička snaga u zemlji i samim time nezaobilazno utjecati na formiranje buduće vlasti. Zato se pokušava izboriti za samostalno upravljanje Zagrebom, čime bi potvrdio vlastiti položaj nedodirljivog političara. Uostalom, izbor najbližih suradnika pokazuje da Milan Bandić zaista nije ništa dogovorio s HDZ-om te da glavnoj oporbenoj stranci nije ništa dužan jer nije angažirao niti jednog njihova političara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:02