NOVA TV PROVELA ISTRAGU

NEVIĐEN SKANDAL, MASTERCHEF S 2 KRAJA Gledatelji razočarani: 'Uništili ste emisiju, treba vam oduzeti licencu!'

 Screenshot

Tko je pravi pobjednik druge sezone Masterchefa? Pitanje je koje posljednjih nekoliko dana postavljaju brojni obožavatelji ovog popularnog kulinarskog TV showa čija je gledanost bila visokih 14 posto na Badnjak, kada je u Hrvatskoj emitirano superfinale u kojem pobjeđuje 22-godišnji Nikola Lesar, a dva sata kasnije na Federalnoj televiziji u Bosni i Hercegovini emitirano je superfinale u kojem je pobijedio Lesarov konkurent 31-godišnji Marko Palfi.

Ovakav neprofesionalni gaf razljutio je gledatelje Nove TV koji su mjesecima pratili Masterchef iščekujući pobjednika druge sezone showa.

O tome što se točno dogodilo i kako je uopće moguće da se Novoj TV potkrade ovakav gaf upitali smo direktoricu marketinga i PR-a Nove TV Sanju Čengić.

Tajnost identiteta

- Obje verzije završnice superfinala snimljene su još u travnju. Uobičajena je televizijska praksa, u produkciji sličnih emisija, da se snimaju dvije verzije završnice superfinala kako bi se sačuvala tajnost podataka o pobjedniku. Emisija koja je pogreškom emitirana u BiH nije dostavljena FTV-u kao finalna, no ona je na našem serveru, kao i sve ranije emisije Masterchefa, upravo zbog očuvanja tajnosti identiteta pobjednika, bila do dana emitiranja - pojasnila je Sanja Čengić te dodala da je bodovanje te odluku stručnog žirija zabilježio i ovjerio javni bilježnik. - Nikola Lesar je pobjednik druge sezone Masterchefa! - potvrdila je Sanja Čengić.

Na snimci koju je emitirao FTV uopće nisu prikazane ocjene za desert koji je pripremio Marko Palfi. On je za svoj desert dobio tri puta trojku pa je Nikola zahvaljujući dvjema četvorkama i petici u zbroju bodova na kraju izašao kao pobjednik. No, umjesto Palfijevih ocjena za desert u snimci emitiranoj na FTV-u Marku je uručen šampanjac i svi su mu čestitali, dok gledatelji stvarnog pobjednika Nikolu vide zbunjenog i tužnog.

Federalna televizija već je idućeg dana, na Božić, u 15.25 sati emitirala pravu finalnu emisiju Masterchefa. Nova TV provela je internu istragu kojom je utvrđeno da se radilo o propustima zaposlenika obiju televizija. Nadležna služba Nove TV nije poduzela sve mjere sigurnosti kako sporna emisija ne bi bila dostupna za preuzimanje. Federalna televizija je pak iz sustava preuzela materijal za koji nije imala potvrdu da se radi o finalnoj emisiji Masterchefa, stoji uz ispriku u priopćenju Nove TV.

No, unatoč tome gledatelji Masterchefa osjećaju se prevareno. Cijela produkcija, vjerodostojnost i tijek emisije dovedeni su u pitanje pa Nova TV može očekivati drastičan pad gledanosti i popularnosti treće sezone hrvatskog Masterchefa za čije snimanje su pripreme već u tijeku.

Pobijedio mentora

I dok se na Facebook profilima superfinalista Nikole Lesara i Marka Palfija nižu pohvale, čestitke i riječi podrške, na službenom profilu Masterchefa sve pršti od komentara nezadovoljnih i razočaranih gledatelja.

- Uništili ste emisiju, srozali brand i ako ćemo govoriti o licenci, treba vam je oduzeti, a mi gledatelji bismo vas trebali tužiti zbog prijevare. Kada bi žiri i producenti trebali platiti dug, zapitao bih se tko bi im sljedeći put dao pravo da se uhvate producentskog posla - uputio je vrlo oštru kritiku gledatelj Robert Alapić, a Miroslav Vajdić predložio je i novi slogan za predstojeće sezone sarkastično komentirajući cijelu situaciju.

Testiranje živaca

- Zahtjevni zadaci, utrka s vremenom i maštovitost kreacije i montaže, vještina muljanja i produkcija pokoje lažne emisije kroz ovaj zabavni i napeti show testirat će i živce gledatelja te ih proizvesti u prevarenu i omalovažavanu masu - stoji u poruci Miroslava Vajdića.

Mnogi su se zapitali i hoće li Masterchef International Novoj TV nakon ovakve pogreške oduzeti licencu za snimanje skupog showa, a objašnjenje TV kuće da ne znaju kako se to moglo dogoditi nazvali su sramotnim. I dok gledatelji negoduju, drugi hrvatski masterchef Nikola Lesar još pomalo u nevjerici uživa u novostečenoj slavi.

- Nisam znao da ću dogurati ovako daleko, cilj mi je bio top 20, čisto da to imam u životopisu kao neko iskustvo koje bi mi pomoglo u dobivanju kuharskog posla. Tek u top 10 su mi ambicije porasle i, evo, došao sam do samog kraja! - izjavio je pobjednik, koji je tijekom boravka u Masterchef kući o kuhanju puno naučio od svojeg prijatelja i cimera Marka Palfija, kojeg smatra svojim mentorom, pa mu je iz tog razloga pobjeda još nevjerojatnija. Ni Marko Palfi nije razočaran ishodom druge sezone hrvatskog Masterchefa.

Palfi nije razočaran

- Ja sam se već samim ulaskom u superfinale osjećao kao pobjednik, tako da nisam razočaran. Nikolinu pobjedu doživljavam dijelom i kao svoju i vrhunski je sve odradio - rekao je Marko Palfi. Nikola je u Masterchef došao pun ideja, spreman učiti i razvijati svoj talent, a kući vratio s prestižnom titulom i bogatiji za 200 tisuća kuna.

- Od osvojenog iznosa nešto ću dati starcima, a ostalo definitivno ulažem u školovanje u kuharstvu, i to vani. Treba ulagati u obrazovanje, to će se vratiti, siguran sam - rekao je Nikola. Od Dine Galvagna, člana žirija, već je dobio odličnu poslovnu ponudu da radi u njegovu novom restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:39