Bill Belichick: Djed iz Draganića uvijek mi je pričao o Hrvatskoj

ZAGREB - Jedan od najboljih trenera američkog profesionalnog nogometa, Bill Belichick, koji je s momčadi New England Patriotsa osvojio tri naslova prvaka NFL-a pripadnik je druge generacije američkih Hrvata.



Njegov djed Ivan Beličić krajem 19. stoljeća iz Karlovca se doselio u Ameriku gdje su njegovi potomci danas poznate osobe. Naime, osim njegova unuka, velika zvijezda je i njegov sin, Steve Belichick koji je bio legenda Mornaričke akademije gdje je 33 godine bio pomoćni trener njihove momčadi. Upravo je otac Steve prenio svoju ljubav prema ovom sportu na svoga sina Billa.



Djed i bez škole govorio šest jezika



- Moj je otac skupljao velik broj knjiga o američkom nogometu. Kad sam imao dvadesetak godina priključio sam mu se u skupljanju te zbrike, te sam se polako počeo "paliti" na ovaj sport - priča nam Bill Belichick do kojeg smo uspijeli doći preko glasnogovornika kluba u Bostonu.



Ta zbirka danas je, objašnjava, pohranjena u Atletskom savezu Mornaričke akademije gdje je njegov otac postao slavan.



- Otac i ja smo uvijek govorili kako bismo mogli knjige napraviti dostupnim drugima. Bila mu je to velika želja i ja sam mu je ispunio - dodaje.



Belichick ne bježi od činjenice da ima hrvatske korijene. Kako kaže, njih se ne srami, svjestan je otkuda su njegovi došli. Ipak, priznaje u Hrvatskoj nije nikada bio.



- Moj djed Ivan 1897. godine zajedno s bakom Marijom Barković, koja je dolaskom u SAD dobila ime Mary, otišao je iz sela Draganića pokraj Karlovca u SAD. Doselili su se u Monsessen, mjesto pokraj Pittsburgha i tamo počeli zajednički život. Djed nikada nije završio školu, ali je govorio šest jezika. Radio je kao vrtlar i mesar te tako prehranjivao mog oca i još tri sina i jednu kćer. Uvijek je govorio o Hrvatskoj, no mene to kao dječaka nije previše zanimalo - prisjeća se jedan od najpopularnijih trenera NFL-a.



Već 32 godine u trenerskom poslu



Za razliku od njega, njegov je otac bio usko povezan s domovinom svog oca. Ipak, prezime je iz Beličić prešlo u Belichick. - Otac je bio sve do smrti vezan za zajednicu Hrvata u Pennsylvaniji, a njegova je sestrična nekoliko puta posjetila sela od kuda smo porijeklom. Kad se ženio mojom majkom, Jeannette Munn u imigrantskom centru su mu predložili da prezime promijeni u Belichick.



Trenerskim poslom bavi se već 32 godine, a glavnim trenerom postao je 2000. U Bostonu je preuzeo momčad New England Patriotsa i u drugoj sezoni vođenja momčadi postao prvakom.



- Nastup na Super Bowlu je zaista poseban. A osvajanje naslova još posebnije i nešto što se ne može opisati. Ja sam imao sreću da to napravim tri puta, a nadam se da ću još koji put dignuti veliki pehar u zrak.



Hrvatska zastava na utakmici NFL-a

Velik broj poklonika kluba iz Bostona otpada i na hrvatsko iseljeništvo. Belichick ih, kaže, zna posjetiti, a posebno mu je bilo drago kad ih je jednom primijetio na stadionu. - Na jednoj utakmici prije nekoliko sezona u gledalištu sam primijetio i hrvatsku zastavu, te veliki karton gdje je moje ime bilo napisano i obojano crveno-bijelim kockicama.

Još jedan trener hrvatskih korijena

Osim Billa Belichicka, NFL momčad ove sezone trenirao je još jedan američki Hrvat. Nick Saban (Šaban) vodio je momčad Miami Dolphinsa, a s Belichickom je u odličnim odnosima. - Nick je odličan trener, jedan od najboljih stru- čnjaka s kojima sam radio. Veliki je motivator, a strategija mu je prvorazredna. Dva uspješna Hrvata u istoj diviziji NFL-a. Morate priznati, to se ne vidi svaki dan - rekao je Belichick.



Razgovarao Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:47