Grabar Kitarović: Odvjetnik Bajić vodi istragu o optužbama za šverc droge

Kada ste i kako saznali da je suprug djelatnice konzulata u Los Angelesu, Božice Barišić, upleten u aferu s drogom?





- Prvu obavijest da se nešto dogodilo vezano uz drogu dobila sam 24. listopada ove godine kada me generalni konzul Ante Barbir izvijestio. Odmah smo formirali povjerenstvo na čelu s državnim tajnikom Kuprešakom kako bismo otkrili što se točno dogodilo i je li itko zataškavao taj slučaj. U dogovoru s protokolom SAD-a, povučena je notifikacija gospodina Barišića, njegova službena putovnica je u konzulatu, a on je povučen i početkom prosinca vratio se u Hrvatsku te se provodi daljnja istraga o slučaju.

Je li netko namjerno zataškao slučaj koji se dogodio početkom 2005.?

- Gospođa Barišić je bila dužna izvijestiti MVP da je njezin suprug prekršio zakon države primateljice, jer je time prekršio i Bečku konvenciju o konzularnim odnosima, a time je narušio i ugled Hrvatske. Povjerenstvo će zaključiti je li Barišić povrijedila radnu dužnost, ali je u svakom slučaju trebala izvijestiti Ministarstvo, napose u svjetlu činjenice da je proljetos tražila produljenje mandata.

Zar nitko drugi u konzulatu nije znao za taj slučaj?

- Bivša konzulica, Sanja Bujas Juraga, rekla mi je ovih dana da je tada dobila informaciju od policije Los Angelesa da je gospodin Barišić uhićen, ali da se od konzulata i Ministarstva ne traži nikakvo postupanje. Bivša konzulica tada je obavijestila državnog tajnika Bakotu o tom slučaju. Barišić je bio pod pravnom jurisdikcijom SAD-a, pristupio je suđenju i uvjetno je osuđen. U ponedjeljak ću dobiti i izvješće od američke policije, ali pravno gledano on je odslužio kaznu i pretpostavljam da se protiv njega više ne može pokrenuti postupak za isto djelo. Povjerenstvo će istražiti je li bilo i drugih okolnosti koje se tiču slučaja.

Kakve ćete sankcije poduzeti i protiv koga?

- Gospođa Barišić je povučena s dužnosti i ona još treba dati iskaz. Kod nje je problematično što je ljetos tražila produljenje svog mandata u takvim okolnostima. Povjerenstvo do kraja idućega tjedna mora završiti istragu o slučaju, a temeljem iskaza Božice Barišić, Sanje Bujas Juraga, Gordane Bakote te Ante Barbira, kojeg sam povukla u Zagreb na konzultacije. Od povjerenstva očekujem i zaključke o mogućem daljnjem postupanju, odnosno sankcijama, a isto ću izvješće podnijeti šefu države i premijeru.

Ministarstvo je suočeno s još dva slučaja povezana s navodnim švercom droge? Što ste poduzeli da se to rasvijetli?

- U studenome 2005. dobila sam pismo u kojemu se iznose optužbe na račun nekih djelatnika Ministarstva o navodnim kriminalnim radnjama koje su se dogodile prije mog stupanja na dužnost. Zatražila sam hitnu istragu od Sedme uprave i od Državnog odvjetništva. Sedma uprava se dva puta očitovala da nema nikakvih dokaza o švercu droge. S državnim odvjetnikom Bajićem ponovno sam razgovarala prošloga tjedna i on mi je potvrdio da cijelo ovo vrijeme Državno odvjetništvo vodi istragu povezano uz te sumnje, te da će me ovih dana izvijestiti o rezultatima.

I. Crnić u diplomaciji

Zašto Ivana Crnić odlazi s mjesta glasnogovornice? Ima li njezina smjena veze sa slučajem Barišić?

- Ivana Crnić, prije svega, nije smijenjena. Točno je da odlazi na novu dužnost, ali nikakvo rješenje još nije doneseno, a trenutačno je na godišnjem odmoru. Iz osobnih razloga, ona je još ljetos izrazila želju da promijeni posao i da ode u diplomatsku službu, što ću joj omogućiti. Njezin odlazak nema veze sa slučajem Barišić, a odbacujem i insinuacije da je bilo tko tražio njezinu smjenu. U međuvremenu sam tražila i novu osobu koja bi preuzela posao glasnogovornika.

 










Nikola Jelić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:34