Hrvatski astrofizičar Mario Jurić postao NASA-in stipendist

ZAGREB - Mladi hrvatski astrofizičar Mario Jurić (30) ovogodišnji je dobitnik Hubble Fellowship, najprestižnije američke stipendije u astronomiji. Riječ je o stipendiji što je NASA dodjeluje postdoktorandima koji se bave istraživanjem porijekla galaksija, zvijezda i planetarnih sustava. Stipendija se odnosi na trogodišnje razdoblje tijekom kojega stipendisti godišnje dobivaju oko 60.500 dolara te dodatnih 16.000 dolara za putovanja.



rubrike

ZNANOST
više iz
- Novi stipendisti su među najboljim i najblistavijim mladim astronomima u svijetu. Ove stipendije će im poslužiti kao odskočna daska za znanstveno liderstvo u godinama koje dolaze, baš kao i inspiracija  novim generacijama studenata i istraživača na samom početku karijere- izjavio je Jon Morse, direktor NASA-ine astrofizičke divizije.



Mario Jurić rođen je 1979. godine u Zagrebu gdje je diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je 2007. godine na prestižnom sveučilištu Princeton, a trenutačno je na postdoktoratu u Institutu za napredne studije u Princetonu. Taj elitni institut poznat je i pod nazivom Einsteinov jer je slavni fizičar tamo radio posljednjih 20 godina života.



Ljubav prema astronomiji i kompjutorima Mario Jurić spoznao je još u osnovnoj školi uz svoga nastavnika matematike Branka Margetića. No, pravi “znanstveni trening” stekao je u Zvjezdarnici Višnjan uz Korada Korlevića, poznatog edukatora i popularizatora znanosti.



Kao srednjoškololac otkrio je oko 2000 asteroida, a zajedno sa svojim mentorom  Korlevićem i komet koji je po njima zove Korlević/Jurić.  Već na početku  poslijediplomskog studija na Princetonu, Mario je pokazao svoj talent i kreativnost. Naime, u listopadu  2003. godine zajedno sa svojim profesorom Richardom Gottom napravio je mapu svemira koja se proteže od središta Zemlje do kraja svemira.  Ta je mapa najprije objavljena u britanskom popularno-znanstvenom časopisu New Scientist, a zatim i u časopisu Astronomy, najtiražnijem astronomskom časopisu za širu publiku.



Prije tri godine Mario Jurić je zajedno s prof. Željkom Ivezićem sa Sveučilišta Washington u Seattleu, jednim od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, otkrio  novu galaksiju koja se stapa s našom Mliječnom stazom.  Istraživanje o “Mliječnoj stazi koja raste proždirući male galaksije u susjedstvu” mladi hrvatski astrofizičar najprije je predstavio na sastanku Američkog astronomskog društva. No, za otkriće su veliki interes pokazali i mediji pa je zatim o tome pisao i ugledni New York Times.



Među ovogodišnjim dobitnicima stipendije Hubble uz Marija Jurića još dva mlada suradnika prof.  Željka Ivezića, Kristian Finlator sa Sveučilišta Arizona i Kevin Covey sa Sveučilišta Washington.

Tanja Rudež
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:26