Inspektori otkrili 5 ‘ilegalaca’

OSIJEK - Gospodarski inspektori osječke područne jedinice Državnog inspektorata prošlu su subotu tijekom inspekcijskog nadzora provedenog nad radom fotografa na području Osijeka u osam inspekcijskih nadzora zatekli pet fotografa i snimatelja bez odgovarajuće dokumentacije o upisu u obrtni ili sudski registar.



Nadzor, koji je proveden na temelju prijave građana, obuhvatio je snimanja svadbenih svečanosti kod matičara, u crkvenim i ugostiteljskim objektima te registriranim salama za svatove.



Deset tisuća kuna kazne




Prema riječima pročelnice osječke područne jedinice Vesele Jezerčić, na temelju Zakona o državnom inspektoratu, fotografima i snimateljima zatečenim u nelegalnom radu gospodarski je inspektor usmenim rješenjem u zapisniku zabranio obavljanje djelatnosti dok ne otklone utvrđene nedostatke.



Rješenja će im biti dostavljena i u pisanom obliku ako u roku od osam dana od izricanja usmene zabrane ne otklone nedostatke, odnosno ne upišu se u propisani registar. Ako, međutim, fotografi i snimatelji zatečeni u nelegalnom radu ne izvrše rješenje i nastave s nelegalnim obavljanjem djelatnosti, provest će se postupak administrativnog izvršenja rješenja izricanjem novčane kazne u iznosu od 10.000 kuna.



Novost u radu inspekcije je da se nakon otkrivenog nelegalnog rada više ne ide kod suca za prekršaje s optužnim prijedlogom za pokretanje prekršajnog postupka, nego se ide s prisilnom naplatom novčane kazne. Novčane kazne od 10.000 kuna bit će izricane na mjestu sve dok osoba ne prestane s nelegalnom djelatnošću.



To, naime, znači da će osječka inspekcija u sljedećem razdoblju ponovno izlaziti na teren tražeći nove, ali i već otkrivene osobe koje nelegalno rade. "Ako zatečena osoba izjavi da više neće obavljati nelegalnu djelatnost, a ipak je se ponovno uhvati u nekom novom nadzoru, uslijedit će odmah novčana kazna od 10.000 kuna", najavljuje pročelnica Jezerčić, dodajući da inspektori u ovakvim slučajevima imaju izuzetno težak posao jer se fotografi u takvim nadzorima najčešće izvlače na rodbinske veze s organizatorima svečanosti. No, zakon je i tu neumoljiv jer u takvim slučajevima ne poznaje rodbinsku povezanost nego isključivo uvide u obrtni ili sudski registar.



"Najčešće se kaže da su fotografi u rodbinskoj vezi s organizatorom slavlja te da rade besplatno. Ako bude pritisaka, inspektori će biti prisiljeni tražiti i dokaz o rodbinskoj vezi iako ni u tom slučaju nitko ne bi smio bez rješenja obavljati tu djelatnost", zaključuje pročelnica osječkog inspektorata.



Sve pristupačnije cijene poluprofesionalne foto i snimateljske opreme, ali i profesionalne izmamile su na tržište velik broj fotografa i snimatelja koji na taj način obrtnicima ruše cijenu. Stoga nije čudno da se upravo sada, kada počinje sezona svatovskih i crkvenih svečanosti, pojavljuju prijave u Državnom inspektoratu. Oni pak najavljuju nastavak potrage za nelegalnim fotografima, i to ne samo po svatovima i u crkvama, nego i u školama te vrtićima, gdje se također ubire značajan prihod.




Uskoro ponovni nadzor inspekcije

Osječka inspekcija u sljedećem će razdoblju ponovno izlaziti na teren tražeći nove, ali i već otkrivene osobe koje nelegalno rade. 'Ako zatečena osoba izjavi da više neće obavljati nelegalnu djelatnost, a ipak je se ponovno uhvati u nekom novom nadzoru, uslijedit će odmah novčana kazna od 10.000 kuna', najavljuje pročelnica Jezerčić, dodajući da inspektori u ovakvim slučajevima imaju izuzetno težak posao jer se fotografi u takvim nadzorima najčešće izvlače na rodbinske veze s organizatorima svečanosti.  'Najčešće tvrde i da, upravo zbog rodbinske veze, rade besplatno.  Ako bude pritisaka, o tome ćemo tražiti dokaz', kaže pročelnica Jezerčić.



Tomislav Prusina/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:48