Krešimir Gilja opet puca, ali ne ubija

ZAGREB - Krešimir Gilja (36), optužen da je 9. listopada 1999. godine u lokalu Stars u Ciboni hicima iz pištolja ubio Mirka Rimca te ranio Ivu Jurić i Berigoja Vukojevića, sina tadašnjeg saborskog zastupnika Vice Vukojevića opet je pucao.



Nakon manje od deset godina pauze i pet dana uoči suđenja za ubojstvo,  ponovo je potegnuo pištolj i ispalio hitac u subotu oko 23.30 sati. I ovoga puta mjesto radnje  je  kafić, ali na sreću bez ljudskih žrtava.



Gilja je bio je u kafiću Bingo u Sesvetama u Ulici Ljubičica gdje se posvađao s gostom Dragom T. (44). Nakon svađe došlo je do naguravanja, a pravi povod cijelom sukobu policajcima danas nije poznat jer nitko od sudionika nije surađivao u dosadašnjoj obradi.



Gilja je uoči utakmice Hrvatska - Jugoslavija ubio Mirka Rimca, Hrvata iz Kanade, i ranio Berigoja Vukojevića, sina saborskog zastupnika, te godinama bio u bijegu
Gilja je ubrzo dograbio pištolj, koji istražitelji nisu još pronašli, te ga usmjerio prema Dragi T. Ovaj je, vjerojatno upoznat s "burnom prošlošću" Krešimira Gilje, instinktivno si spašavajući život uhvatio ruku u kojoj je držao pištolj.



No, Gilja je ipak ispalio hitac, ali zrno nije pogodilo Dragu T. nego je prošlo pokraj vlasnice lokala Ružice B. (26) i završilo u zidu. Gilja je tada, kako smo neslužbeno doznali, sjeo u Renault i pobjegao iz kafića.



No, nije otišao daleko. Naime, policajci su ga nedugo nakon pucnjave zatekli samo nekoliko stotina metara dalje u kući u kojoj stanuje u Ulici Kaktusa. Doznali smo da je u kafiću neposredno prije pucnjave bilo nekoliko mlađih djevojaka, ali su izašle van prije "incidenta".  U nedjelju su policajci išli u pretres kuće koju dijeli s obitelji kako bi eventualno našli pištolj iz kojeg je Gilja pucao, a u vrijeme našeg dolaska, koji nije protekao mirno, ispred kuće je "stražario" službenik PU zagrebačke.



Mnogo pristupačnija bila je Ružica B. (26), vlasnica lokala Bingo gdje se dogodila pucnjava. No, ona nas je pokušala razuvjeriti da se ikakav incident dogodio u kafiću.



- Nije se ovdje ništa dogodilo. Nemam pojam o čemu pričate - uporno je tvrdila na šanku Binga, a potom je izašla i van za novinarom i fotoreporterom. - Ovdje, u ovoj ulici ima nekoliko kafića koji počinju s "b" pa je moguće da je riječ o jednom od njih.



Probajte tamo provjeriti - rekla je Ružica B., iznenađujuće smirena nakon što joj je samo nekoliko sati prije hitac prozujao pokraj glave. Gilju policajci terete za pokušaj ubojstva Drage T. i dovođenja u opasnost života Ružice B.



Podsjetimo, nakon ubojstva Rimca, koji je iz Kanade potegnuo na nogometnu utakmicu Hrvatska - Jugoslavija, Gilja je dvije godine bio u bijegu, a predao se u studenome 2001. Dokazni postupak počeo je u travnju prošle godine, a Gilja je tada izjavio kako se ne osjeća krivim za ubojstvo Rimca.  Lulzim Krasniqi, likvidiran u ožujku 2006. pred ulazom zgrade u Ulici Božidara Magovca, te bjegunac Igor Mikola, osuđen zbog ubojstva u Pakračkoj poljni, sjedili su za stolom s Giljom prije ubojstva u Starsu.



• 9. listopada 1999.

Optuženi Krešimir Gilja hicima iz pištolja ubija Mirka Rimca, a ranjava Berigoja Vukojevića i Ivu Jurić



• prosinac 1999.

Nakon optužbe za ubojstvo Gilja bježi od pravosuđa



• studeni 2001.

Predao se vlastima.

Nakon odbacivanja optužnice Vrhovni sud odlučio da će se glavna rasprava u slučaju ubojstva Rimca ipak održati



travanj 2006.

Počinje dokazni postupak o ubojstvu



6. rujan 2007.

Nakon što je sudac Mrčala dobio spis Ademi - Norac, novi datum suđenja odredila sutkinja Ivana Kršul
Krešimir Gilja


Marin Penavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:19