Mladi Slovenci jedini na skakaonici u Delnicama

DELNICE - Nakon dvadeset i pet godina stanke, skijaški skokovi vratili su se u Delnice, grad sa 70 godina dugom tradicijom u tom atraktivnom sportu.



Jedina hrvatska skakaonica jučer je ponovno bila poprište natjecanja hrabrih skijaških skakača koji su se okupili na Kupu grada Delnica.

Novi trening-kamp



Petnaestak mladih slovenskih natjecatelja svojim je skokovima vratilo građane i sportske djelatnike Delnica u bolju prošlost, kada su se na 70-metarskoj skakaonici, koja ima doskočište na gradskom stadionu, natjecanja održavala redovito i uvijek su bila praćena velikim zanimanjem publike.



- Osnovni je cilj ove priredbe konačna i dugoočekivana revitalizacija naše jedine skakaonice te ponovno stvaranje novih hrvatskih skakača. U suradnji sa slovenskim stručnjacima pokušat ćemo skakaonicu pretvoriti u svojevrsni trening-kamp gdje će naši mladi, koji već pokazuju zanimanje za skakanjem, moći raditi sa slovenskim trenerima - ističe dopredsjednik organizacijskog odbora Darko Štimac.



Najduži skok ostvario je mladi Urban Zamernik, koji je sa 72,5 metra postavio novi rekord skakaonice
Sunce koje je jučer obasjavalo snijegom prekrivene Delnice izmamilo je velik broj građana na doskočište već u probnoj seriji. Sretni zbog povratka skakanja u svoj grad, glasnim su aplauzima nagrađivali sve natjecatelje koji su u tim trenucima isprobavali skakaonici. Najduži skok ostvario je mladi Urban Zamernik, koji je sa 72,5 metra postavio novi rekord skakaonice. Među najmlađim natjecateljima bila je 13-godišnja Gabi Robnik iz kluba Ljubno.

Nezadovoljna skokom



- Skačem već gotovo četiri godine i to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Nije me uopće strah, gušt je kad si u zraku - ispričala nam je Gabi neposredno nakon prvog skoka. Nezadovoljna ostvarenim skokom, prebacila je teške skije na rame i uputila se prema vrhu na sljedeću seriju.



Njezini kolege, uglavnom između 14 i 16 godina, delničku su skakaonicu ocijenili sasvim zadovoljavajućom.

Skakaonica izgrađena 1947. godine



Prva skakaonica u Delnicama izgrađena je prije sedamdeset godina na Vučniku, a današnju na Japlenškom vrhu izgradio je 1947. godine proslavljeni graditelj Stanko Bloudek, koji je gradio i legendarnu Planicu.

Pepi: Godine me nisu spriječile

U organizaciju manifestacije uključio se i 75-godišnji Josip Šporer Pepi, živuća legenda delničkog skakanja. Njegovi skokovi sa skijama vezanim za cipele konopima i danas se prepričavaju među Goranima.



- Sretan sam što se održava ovo natjecanje i nadam se da će se skakanje doista vratiti u Delnice - rekao je vitalni Pepi, kojeg godine nisu spriječile da se uključi u organizaciju.



Jasmin Đečević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:50