Piplica: Planiram odraditi još jedan ugovor

ZAGREB - Dečki iz Čilea, koji su 1987. godine osvojili naslov omladinskog svjetskog prvaka, danas su direktori klubova poput Reala, menadžeri svjetskoga glasa, treneri, predsjednici, biznismeni. Iza njih su velike karijere u Milanu, Realu, Barceloni, Juventusu. Samo jedan se još aktivno bavi nogometom, Tomislav Piplica, golman njemačkog Cottbusa još je u kopačkama. U Čileu je bio rezerva Dragoju Lekoviću.



- U toj "čileanskoj" generaciji bio sam jedan od mlađih. Osim toga, i golmani su dugotrajniji. Nemojte se nasmijati, ali danas i golmani više igraju "glavom"...



Već 8,5 godina Piplica brani u Bundesligi, dugovječniji od njega bio je samo Zvonimir Soldo, koji je u Stuttgartu proveo 10 godina.



Specifičan poput Kolumbijca Higuite



- I Babić i Vranješ su već dugo u Bundesligi - nije zaboravio spomenuti sadašnje kolege.



Tomislav Piplica je sa 15 godina bio standardni golman bugojanske Iskre. U karijeri je branio oko 500 utakmica. Imao je buran put. Nakon Iskre, pokušao je u Hajduku:



- Bio sam s "bilima" na turneji u Australiji kada su skidali petokraku - prisjetio se tih dana, dodavši da se s Hajdukom ipak nije uspio dogovoriti. Nakon splitske epizode pokušao je u NK Zagrebu, ali je Zoran Gospić bio u velikoj formi. Otisnuo se u Istru, a zatim u Segestu, klub za koji ga vežu najljepše uspomene.



- Bili su to sjajni dani s Kranjčarom, Mlinarićem i Munjakovićem!



No, poslije sunca tmurni oblaci nadvili su se nad Pipličinu karijeru, transfer u Samobor. Nešto u tom slučaju nije bilo OK, pauzirao je šest mjeseci i našao angažman u Cottbusu.



Piplica je imao specifični oblik branjenja, poput Kolumbijca Higuite. Jednom je "prestravio" napadača koji je išao sam prema golu. Piplica je krenuo, napravio kolut naprijed, zbunio napadača i obranio "zicer".



- Sjećam se toga, zbunio sam Ačkara. Čuo sam da je još aktivan. Golmani moraju dodati malo atrakcije, nakon takvih poteza ljudi zadovoljni odlaze sa stadiona.



Karijeru je, inače, počeo kao desni bek. I trener golmana u Bugojnu, pokojni Stipe Pejak, tjerao ga je na sudjelovanje u igri.



- Pejak nas je sve odgojio. I Dautbegovića i Stojića i Ladića i mene...



Još godinu i pol ga veže ugovor uz Cottbus:



- Nadam se još jednom ugovoru. Pripreme sam podnio kao i osamnaestogodišnjaci, zašto razmišljati o prestanku, kada sam još moćan. I predsjednik mi je spomenuo da bi želio da ostanem u klubu i nakon što se povučem. Ima predsjednik za to debelih razloga, dvaput su sa mnom ulazili u ligu.



Mirko Jozić - odličan Mamićev potez



Vratimo se Čileu. Tko su bili najbolji igrači te generacije?



- Boban, Prosinečki i Mijatović i trener Mirko Jozić. Čuo sam da ga je angažirao Dinamo, to je odličan Mamićev potez...



Na kraju smo govorili o golmanima:



- Njemačku također trese kriza golmana, Oliver Kahn je dugo bio broj jedan, ali nakon njega nemaju pravog "mačka". U svijetu su bez premca Buffon i Cech, a kod nas su najbolji bili Enver Marić, Ivan Katalinić i Dražen Ladić. "Ladara" mora doživotno biti zahvalan Stipi Pejaku, koji je iz Bugojna plasirao četiri prvoklasna golmana - zaključio je Tomislav Piplica, svjetski prvak iz 1987. godine, koji ni danas, kada se već nazire četrdeseta, ne razmišlja o nogometnoj mirovini.

Tomislav Židak
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:37