Pronađeno srce grada

Nedavno je okončana potraga za devet planeta koje je oko Kožarićeva Sunca u Bogovićevoj ulici u Zagrebu postavio umjetnik Davor Preis, te je time stavljen svojevrstan epilog na njegovu izložbu koja je prije dvije godine održana u Josipu Račiću. Tako je Preis postao jedan od rijetkih umjetnika čija se izložba nije ugasila za dva tjedna predviđenih za posjetitelje, već je, dapače, danas postala još aktualnijom.



Naime, Preis je na izložbi "Devet pogleda" u Račiću koju je popratilo devet kustosa bio postavio video projekcije planeta na Kožarićevo Sunce. Gdje će postaviti ploče s natpisima o planetama, i iznad njih skulpturu kugle izrađenu prema Kožarićevu Suncu, 40-godišnji zagrebački umjetnik nije želio otkriti. Cijeli projekt dalje se odvijao bez medijske eksponiranosti, a na zaživio je zapravo web forumima, na neki način u polutajnosti.



Ta svojevrsna manipulacija je uspjela jer je projekt upravo tako i zaživio, naročito kod studenata fizike, koji su krenuli u potragu za planetima, a informacije su se prenosile putem weba. Umjetnik je planete postavljene oko Sunca postavio po cijelom Zagrebu, ovisno o njihovoj pravoj udaljenosti od Sunca, a lokacije se kreću od Jelačić placa do Podsuseda. Studenti su se tražeći male kugle vodili točnim promjerima udaljenosti planeta. Mars je primjerice pronađen u Tkalčićevoj, na početku parka Marije Jurić Zagorke, kod Sunčanog sata, a najudaljeniji Pluton u Podusedu, na samoj granici grada.



Ivan Kožarić:



Umjetnik Davor Preis kontaktirao me je nakon što je čuo da sam zainteresiran za njegov projekt i zajedno smo obišli sve lokacije. Jako mi se sviđa i mislim da bi mogao, sada nakon što su poznate sve lokacije, naći svoje mjesto u vodiču kroz grad Zagreb.
Umjetnik je zadovoljan cijelom pričom oko studenata fizike koji su se marljivo primili istrage, budući da je i bio namjenio da projekt na taj način zaživi. "Zamislio sam i cijeli projekt kao igru, prvo sa kritičarima na otvaranju, a potom sa publikom. Cijela priča kako su studenti tražili planete pomoću GPS uređaja jako mi je jako simpatična" navodi Davor Preis, koji trenutačno sprema drugi dio rada - tiskanih novina, projekt koji je bio predstavljen na prošlom Zagreb salonu. Umjetnik je zadovoljan i činjenicom da je ovim projektom uspio postići danas rijetku interakciju znanosti i umjetnosti.



"Devet pogleda"  zajedno s "Prizemljenim Suncem" činila je ambijentalnu instalaciju poznatu samo upućenijima u projekt, no sve skulpture su s vremenom pronađene. Skulpture se sastoje od kugli od nehrđajućeg čelika, a ispod svake su na zlatnoj ploči napisani podaci o promjerima planeta i udaljenosti planeta od Sunca. Slijedeći dimenzije skulpture Kožarićeva Sunca, dva metra promjera, Davor Preis je oblikovao planete, pa tako Jupiter ima 28 centimetara, a dok najmanji Pluton ima samo tri milimetra.



Rad Ivana Kožarića često izaziva interakciju s mladim umjetnicima, što se može vidjeti i na Salonu mladih koji je u tijeku u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Projektom Devet planeta Kožarićev je rad postao središtem Sunčeva sustava, i tako još jednom izazvao reakciju kao malo koja javna plastika. 

"Prizemljeno Sunce" Ivana Kožarića najpoznatija je suvremena skulptura u Zagrebu, i definitivno najkontroverznija. Zlatna kugla postavljena je 1971. godine, a prva lokacija bila je u Bogovićevoj ulici ispred HNK. Pet minuta nakon postavljanja izazvala je jednog mladića da zaustavi svog fiću i skulpturu snažno lupi nogom, anegdota je to koju Kožarić često prepričava budući da mu je u tom trenu postalo jasno da će ova javna plastika imati odjeka. Skulptura zlatnog Sunca je kasnije premještena na lokaciju na kojoj je i danas, u Bogovićevu ulicu, a Ivan Ladislav Galeta snimio je i film o reakcijama na nju.

Amblematska zagrebačka skulptura 







2. Neptun- skulptura od nehrđajućeg čelika postavljena je u Kozari Boku



3. Mars- na početku Tkalčićeve, kod skulpture Marije Jurić Zagorke



4. Saturn- u Račićevoj ulici u blizini Kvatrića, jedina je na ogradi privatne kuće



5. Venera- kugla s pločicom o podacima o planetu nalazi se na Jelačić placu, kod banke



6. Merkur- nalazi se u Margaretskoj ulici, kod galerije Josip Račić, gdje je bila izložba umjetnika



7. Uran- jedina skulptura koja se nalazi u Novom Zagrebu, smještena iznad garaža u parku koji dijeli Trnsko i Siget



8. Jupiter- ima promjer 28 centimetara, smještena je u Voćarskoj ulici



9. Zemlja- u Varšavskoj ulici 9 smještena je ploča s podacima o planeti Zemlji zajedno sa kuglom od nehrđajućeg čelika 

Planeti:                            POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

1. Pluton - kugla ima promjer samo 3 milimetra, najudaljeniji planet nalazi se u Podsusedu, na samoj granici grada



Patricia Kiš
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:26