Riječka Grotta bila je ekskluzivna javna kuća

RIJEKA - Aktualna nepravomoćna presuda Ištvanu Čaki na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog vođenja ilegalnog "obrta", bordela u Rijeci, dobra je prilika da se Riječani podsjete na vrijeme kada javne kuće i nisu baš bile s one strane zakona.



U prvoj polovini 20. stoljeća u Rijeci su djelovala najmanje tri bordela, sva tri smještena u Starom gradu. Javne kuće imale su izvrsnu posjećenost s obzirom na to da je Rijeka tada bila nadaleko poznati lučki grad u koji su navraćali pomorci iz cijele Europe.



Najpoznatiji riječki borel djelovao je u prostorima današnje konobe La Grotta u uličici ispod zgrade mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Dok su u druge javne kuće svraćali obični mornari, ovdje su dolazili kapetani. Vlasnik Grotte Nereo Černogorac ne samo da se ne srami povijesti svojeg ugostiteljskog objekta, već je na zidu na istaknutom mjestu postavio cjenik nekadašnje javne kuće.



- Cjenik smo pronašli kada smo preuređivali lokal. Stavili smo ga na zid kao kuriozitet i našim je gostima to simpatično - govori Nereo Černogorac, dodajući da se stari Fiumani dobro sjećaju što se ovdje događalo. Javna je kuća djelovala za vrijeme dok je Rijeka bila pod talijanskom okupacijom, od dvadesetih godina do kraja Drugog svjetskog rata.



Na cjeniku je velikim slovima istaknuto da je riječ o javnoj kući (Casa di Meretricio), a datum je 25. rujna 1944. godine. U turbulentnim ratnim godinama bordel se očito prilagodio situaciji - cijena za civile je 35 lira, dok za vojnike nije određena, pa se može pretpostaviti da su imali popust. Još u to vrijeme očigledno se pazilo na sigurnot klijenata, pa je na cjeniku i napomena da je u cijenu uključen i besplatni prezervativ.



Bordel je imao sobe na katu i izlaz na stražnju ulicu kako bi klijenti mogli ostati "low profile". Unutra su bili stalagmiti falusnog oblika na kojima su sjedile prostitutke i tako dočekivale mušterije. Za usluge se moralo kupiti posebno dizajnirane žetone s malim vragom, maskotom bordela.



- Te žetone još i dan-danas netko vjerojatno ima kod kuće. Osobno sam poznavao čovjeka koji je imao žeton i stalno sam ga nagovarao da mi ga proda, ali na žalost, nije htio. Kasnije je umro - prisjeća se Černogorac.



Uređujući lokal pronašao je i nekadašnju maskotu, crvenog vraga, koji danas goste gleda sa zida.





Pobjedom nad fašistima i ulaskom partizana u Rijeku stari grad kao dotadašnje "mjesto razvrata" postaje nepoželjna gradska lokacija i pada u drugi plan. Stari grad bio je zapušten sve do posljednjih nekoliko godina kada se krenulo s intenzivnim uređivanjem tog povijesnog dijela Rijeke. Nakon Drugog svjetskog rata riječke prostitutke "preselile" su se na rivu i u nekoliko opskurnih kafića u centru i tako je bilo sve do devedesetih godina.
Nakon drugog svjetskog rata preselile na rivu





Luka Benčić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:33