Sedmorica u prvom skoku u Crveno jezero

IMOTSKI - Nekoliko stotina Imoćana danas je pratilo skakanje sedam base jumpera s litice u Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi i jedno od pet najdubljih u svijetu.



Odvažna sedmorka iz Hrvatske, Slovenije i Rusije bacala se s litice visoke 281 metar koja nadvisuje površinu poznatog imotskog kraškog jezera.



Inače, manifestacija, koja je kasnila dva sata, navodno se održala bez svih potrebnih dozvola, ali uz veliko odobravanje okupljenih Imoćana i sigurnosnu podršku Gorske službe spašavanja, čiji su pripadnici skakače dočekivali u kanuima na jezeru.



Base jumperi, kako se zovu ovi ekstremni sportaši, bacali su se u provaliju, a padobrane su otvarali tek nakon 50 m slobodnog pada. Najatraktivniji i ujedno posljednji skakač bio je Rus Yuri Kuznytzov koji je, za razliku od ostalih, svoj padobran otvorio nekoliko desetaka metara bliže površini Crvenog jezera.



Današnja manifestacija bila je vrlo učinkovita promocija Imotskog kao destinacije za ekstremne sportove, slično kao obližnje Biokovo koje se smatra rajem za paraglidere.



Stipe Božić, naš proslavljeni alpinist, inače pripadnik Gorske službe spašavanja, bio je na samom vrhu litice, odakle su se base jumperi bacali prema površini Crvenog jezera.



- Ljudi su se odlučili baciti  u Crveno jezero jer im je to bio veliki izazov. Od 1 do 10, svoj su podvig ocijenili sedmicom. Morali smo biti vrlo pažljivi jer se radi o velikoj strmini, a tu su i jaki udari vjetra.



Tu sam bio ne samo da bih se brinuo za njihovu sigurnost, nego i zato što snimam dokumentarni film o base jumpingu. Skakala su četiri Hrvata, dva Slovenca i jedan Rus, koji je publici bio najatraktivniji jer se bacio u posebnom odijelu, tzv. wing suite- istaknuo je Stipe Božić.





Mak Jovanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:08