Šef HVIDR-e i zastupnik osuđeni je nasilnik

ZAGREB, VIROVITICA - Jutarnji list u posjedu je više dokumenata koji svjedoče da je šef Hvidre i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić osoba sklona nasilju, da je često u sukobu sa zakonom te da je zbog nasilja pravomoćno kažnjavan.



Iz dokumenata se vidi i kako je već bilo slučajeva da Đakić izbjegne kazneni progon jer se žrtve povuku, odnosno da slučaj proslave 16 obljetnice HDZ-a u Virovitici, kada je Ivica Mihelčić policiji najprije prijavio da ga je Đakić pretukao, da bi naknadno tvrdio kako je pijan pao niz stepenice, nije prvi takav.



Izvadak iz Odjela za kaznene evidencije Uprave za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa svjedoči da je zbog nasilništva Đakić 1998. godine pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca, uvjetno na godinu dana. Osudio ga je Općinski sud u Virovitici, i to za kazneno djelo napada na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti, što prevedeno znači da je fizički napao policajca.

  Sve možete provjeriti. Sve vam je dostupno u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutarnjih poslova i kroz druge zakonske okvire institucija. Mogu reći jedino da ću za sve navode koji ne budu istiniti podnijeti tužbe, poručio je kratko Đakić
Pištolj uperen u glavu



Pred Općinskim sudom u Pitomači u kolovozu 2003. godine započet je kazneni postupak protiv Đakića u kojem ga se optuživalo da je počinio kazneno djelo prijetnje. U optužnom prijedlogu koji posjedujemo navodi se da je 3. svibnja 2003. godine oko 23.20 sati u disko baru Galaxy redaru Božidaru Kaleniku uperio pištolj u glavu.



- Nakon što ga je Božidar Kalenik upozorio da plati kartu za ulazak u disko bar, u cilju da Kalenika zastraši smrću izvadio je iz džepa pištolj NN marke i kalibra crne boje, uperio ga na udaljenost od oko jedan metar od glave, a zatim ga uperio na istoj udaljenosti u predjelu prsnog koša Božidara Kalenika i udario ga nogom u trbuh - opisana je Đakićeva prijetnja u optužnom prijedlogu kojim je protiv njega bio pokrenut postupak pred sudom u Pitomači.



Za glavnu raspravu koja se trebala održati zamjenica općinskog državnog odvjetnika pozvala je devet svjedoka koji su vidjeli kako je Đakić potegnuo pištolj na redara. No, ti svjedoci nikada nisu saslušani jer je Kalenik u međuvremenu odustao od progona, pa se postupak morao obustaviti.



Ni evidencije na prekršajnim sudovima nisu bez Đakićeva imena. Prema dokumentu koji posjedujemo, protiv Đakića je u razdoblju od 2001. do 2004. godine podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, a čini se da su ga upoznali svi prekršajni suci u Podravini.

Lov završio tučnjavom



U kolovozu i rujnu 2001. godine protiv Đakića su na Prekršajnom sudu u Pitomači podnesena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. U travnju 2003. godine prekršajnu prijavu protiv njega zaprimio je Prekršajni sud u Đurđevcu, u listopadu iste godine prekršajno je prijavljen na Prekršajnom sudu u Križevcima, a u ožujku 2004. godine protiv Đakića je podnesena prekršajna prijava na prekršajnom sudu u Pitomači.

Nakon jednog incidenta 2004. godine, iz lova u Pitomači, kada je sve završilo tučnjavom i "zveckanjem" puškama, Đakiću je, tvrdi se, oduzeto oružje.



Svjedoci iz Otrovanca prisjećaju se događaja otprije desetak godina kada je Đakić sa svojim društvom oteo Antuna Oberana iz tamošnjeg restorana te ga odvezao u prtljažniku automobila. Svjedok te mučne scene priča danas da je "Đakićevo društvo malo popilo te se sukobilo s Oberanom", a povod prepirci bili su nečiji sinovi. U virovitičkoj policijskoj upravi pitali smo za taj događaj, ali nismo dobili odgovor. Pozivaju se na zakonsku odredbu da se "podaci iz kaznenih evidencija mogu dati samo sudovima i državnim odvjetništvima", a iznimno i "državnim tijelima na njihov obrazložen zahtjev".



- Ti se podaci smatraju profesionalnom tajnom i ne možemo udovoljiti vašem zahtjevu - odgovorio je Slavko Kopjar, glasnogovornik virovitičke policije.





- Ispitat ćemo svjedoke i liječnike, ozlijeđenoga Mihelčića, provest ćemo vještačenje ozljeda i zatražiti od policije službeni dnevnik događaja. Riječ je, po svemu sudeći, o pokušaju nanošenja teške tjelesne ozljede - objasnila je B. Merzić.



Dok virovitička policija i dalje tvrdi da je Mihelčić ozlijeđen u padu sa stubišta, "crvena prijava" hitne pomoći virovitičkog Doma zdravlja jasno navodi kako je riječ o ozljedama zadobivenima udarcima u tučnjavi. Mihelčića je, navodno, pretukao upravo Josip Đakić na fešti virovitičkoga HDZ-a, a liječnici su mu ustanovili ozljede glave, očne jabučice, prsnoga koša, ruku i nogu.    (R. M.)
Istraga zbog ozljeda Mihelčića 

Branka Merzić, županijska državna odvjetnica u Bjelovaru, preuzela je od virovitičkoga odvjetništva slučaj ozljeđivanja Ivice Mihelčića i zatražila od županijskog suda istragu protiv zasad nepoznatog počinitelja.



Ivanka Toma;Robert Mihaljević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:58