Sessa: 'Nakon objave podataka svatko će nas moći šikanirati'

ZAGREB - Popis imovine svih 1930 sudaca u zemlji za mjesec dana će biti na web stranicama Ministarstva pravosuđa i svatko će moći provjeriti kakvim materijalnim dobrima raspolaže svaki pojedini sudac. Isto pravilo vrijedit će i za državne odvjetnike.



Suci su iznimno nezadovoljni ovakvim tretiranjem njihovih imovinskih kartica i tvrde da će objavljivanje izazvati velike probleme jer će svaka stranka, prije nego što dođe na sud, pogledati što sudac ima od imovine. - Suci će na ovakav način biti šikanirani. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) stalno je na to upozoravala, ali nas se očito nije slušalo.



Ovime će imovinske kartice postići suprotan učinak od željenog, kao što se dogodilo i u drugim zemljama gdje su željeli biti veći katolici od pape - kaže Đuro Sessa, predsjednik UHS-a. Sessa napominje da suci nisu protiv imovinskih kartica, ali se protive da budu dostupne svakome tko poželi vidjeti što koji sudac ima od imovine.



U Ministarstvu pravosuđa kažu da će u predviđenom zakonskom roku od 30 dana razaslati obrasce u koje će suci i tužitelji upisivati podatke o svojoj i imovini bračnih partnera. Bit će obavezni prijaviti zemljište, kuće, stanove, vikendice, vozila, plovila i druge vrijedne pokretnine, potom udjele u trgovačkim društvima ili investicijskim fondovima, novčane štednje, godišnje prihode od dividende, mjesečne plaće, prihode od zakupa, najma i sl., kao i sve druge prihode. U imovinsku karticu morat će se upisati i dugovi te kreditne obaveze iznad 100.000 kuna.




Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:14