Ubijena Ivana Hodak

ZAGREB - Ivana Hodak (26), kći bivše ministrice Ljerke Mintas Hodak i poznatog zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji brani generala Vladimira Zagorca, mučki je ubijena hicima iz vatrenog oručja oko 11 sati na stubištu njezine zgrade u Ulici Pavla Hatza 2 u središtu grada.



Brutalno ubojstvo Ivane Hodak danas oko 11 sati na stubištu njezine zgrade u Ulici Pavla Hatza prema prvim podacima podsjeća na klasičnu mafijašku sačekušu, a dogodilo se na mjestu samo stotinjak metara udaljenom od sjedišta zagrebačke policije, točno preko puta jednog od Zagorčevih stanova.



Za sada nepoznati muškarac presreo ju je na stubištu kada se spuštala iz svog stana na drugom katu. Nakon što ju je ubio pogodivši je s tri hica, pobjegao je i policija mu za sada nije ušla u trag. Jedan projektil pogodio je Ivanu Hodak u glavu, blizu sljepoočnice, drugi u vrat, a treći u lijevo rame sa stražnje strane, na temelju čega se može zaključiti da je pokušala pobjeći. Još jedno zrno pronađeno je u zidu.














Veza sa slučajem Zagorec



Odvjetnik Zvonimir Hodak u svojoj je prvoj izjavi riječima “Pogodite tko ju je ubio!” dao do znanja da smatra kako je ubojstvo njegove kćeri povezano sa slučajem Zagorec. Ako se uistinu u tome krije motiv likvidacije, što mnogi smatraju najvjerojatnijim, slanje poruke Zagorcu smaknućem nedužne kćeri njegova odvjetnika najokrutniji je čin ikad zabilježen na našim prostorima, ako ne uzmemo u obzir ratne strahote.



Načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak, koji je došao na mjesto događaja kao i gotovo svi drugi čelnici ravnateljstva i zagrebačke policije, dao je novinarima kratku izjavu u kojoj je samo potvrdio da je ubijena 26-godišnja ženska osoba.



- Budući se radi o teškom kaznenom djelu, za sada ne možemo davati druge informacije. Mogu samo reći da istraga ide u svim smjerovima - izjavio je Novak.






Auti bugarskih oznaka



Nakon dojave o ubojstvu u Hatzovu 2 stiglo je vozilo Hitne pomoći i policija. Ubrzo su stigli i do zuba naoružani interventni policajci koji su blokirali područje oko zgrade. Istovremeno su blokirani i izlazi iz grada, a u potragu za ubojicom uključio se i policijski helikopter. Na Zelenom valu kod Hatzove ulice, uz jake policijske snage i brojne novinarske ekipe, okupilo se i mnogo građana. Neki od njih tvrdili su da su vidjeli počinitelja, ali su imali uglavnom oprečne informacije. Prema jednoj verziji, muškarac na pragu 30-ih godina u sportskoj odjeći istrčao je iz ulaza, sjeo na crvenkasti bicikl i odvezao se Zelenim valom u suprotnom smjeru. Jedan je građanin tvrdio da je vidio čovjeka te dobi u sivoj jakni kako izlijeće iz haustora i trčeći se udaljava prema Trgu bana Jelačića. Pojavile su se i informacije da su počinitelja dočekali pomagači u dva automobila od kojih je jedan bio bugarske registzrskih oznaka. Kako doznajemo, policiji su sumnjiva bila četiri u blizini parkirana vozila, posebno dva bugarskih oznaka koja su, prema informacijama djelatnika Zagrebparkinga, otišla s parkirališta ubrzo nakon ubojstva.




 
 


Saslušani i bivši dečki



Jutarnji doznaje kako su vrata haustora zgrade bila uvijek zaključana, osim danas. Indikativno je i što nitko od susjeda nije čuo pucnjeve, što upućuje na upotrebu prigušivača.



Policija je danas  odmah krenula privoditi na obavijesne razgovore sve osobe koje su mogle imati veze s likvidacijom, a spominjala su se imena bivših dečki Ivane Hodak, kao i pripadnici zagrebačkog krim miljea. Na razgovoru u policiji bio je i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, branitelj obitelji Petrač, koji je posljednjih mjeseci bio u ozbiljnoj vezi s ubijenom. On je navodno doznao da mu je djevojka likvidirana kada je izišao iz Remetinca gdje je posjetio klijente.



Zagorčevi pod zaštitom



Vrlo brzo vijest o smaknuću kćeri njegova odvjetnika stigla je i do pritvorenog Zagorca.



- Zagorec se doslovno smrznuo. Nije znao što bi rekao. Zatražio je samo da o tome obavezno obavijestimo Austrijance - kaže naš izvor.



Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Austrije danas je vrlo brzo bilo upoznato s likvidacijom kćeri branitelja umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. Trenutno su reagirali i osigurali fizičku zaštitu za njegovu obitelj, suprugu Klerisu i troje djece u Beču.



Na mjesto zločina danas je došao i jedan od čelnih ljudi Odvjetničke komore, Marijan Hanžeković. I on, kao i ostali zagrebački odvjetnici s kojima smo razgovarali, istinski je zgrožen ovim ubojstvom mlade kolegice. Uz to su napominjali kako će se sada teško naći odvjetnik koji će braniti Zagorca. Nakon očevida mrtvo tijelo ubijene djevojke odvezeno je nešto prije 15 sati u Zavod za sudsku medicinu.



Ivanu Hodak, nakon što je pogođena, prva je navodno pronašla Sanja Duggan koja živi u istoj zgradi.



- Šokirani smo, a pogotovo Sanja - rekao je Frane Barbieri. Prijateljica Ljerke Mintas Hodak rekla nam je kako je s njom popila kavu baš u vrijeme ubojstva.



- Pile smo kavu u obližnjem kafiću, a oko 11 sati ona mi je rekla kako ide prema uredu. Vjerojatno se baš u tim trenucima mimoišla s ubojicom - rekla je gospođa koja je željela ostati anonimna
.





Kako su izjavljivali i njezini roditelji, medijska eksponiranost i važne funkcije, ne fasciniraju njihovu kćer. Ubrzo je i sama postala javna osoba, a kao prva ljubavna veza spominjala se ona sa Davorom Bienenfeldom, sinom poduzetnika Jakova Bienenfeldai prve mu supruge Sonje. Mladi par bio je nerijetko gost na mondenim događanjima, a veza je potrajala dvije i pol godine.



Uslijedila je četiri godine duga veza sa Danijelom Šternoms kojim je Ivana Hodak živjela u urbanoj vili na zagrebačkom Šljiviku. I jedan i drugi ljubavni prekid mediji su tada karakterizirali kao ‘sporazumni’, a Ivana Hodak nikad nije javno raspredala o svojem (ljubavnom) životu.



Godinu dana kasnije, 2006. godine, pisalo se da je u vezi sa Ivorom Vucelićem, članom Uprave agencije Adriatica.net, otkud je došao iz Agrokora. Vucelić je, naime, javnosti bio najpoznatiji zbog kratkotrajnog dvomjesečnog braka i burnog razvoda od manekenke Lane Pavić. Hodak i Vucelić prema pisanju pojedinih medija prekinuli su nedavno nakon što se mlada odvjetnica, navodno, zaljubila u poznatog zagrebačkog odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića. Informacije su to koje niti jedno od njih nikad nije potvrdilo.  Ivana Rimac 

Biografija Ivane Hodak

Nakon završene osnovne škole Ivana Hodak upisala je zagrebačku Klasičnu gimnaziju i zasigurno bila jedna od rijetkih 14-godišnjakinja koje su već tada znale što žele postati u životu. Tinejdžerske najave kako želi biti odvjetnica i naslijediti očev ured realizirala je desetljeće kasnije kada je na vrijeme diplomirala pravo te započela raditi upravo u odvjetničkoj kancelariji svoga oca.



Željko Petrušić, Ivanka Toma, Dijana Kovačić;Tomislav Mamić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:00