Ubojica iz Okučana bio je agresivan od puberteta

SLAVONSKI BROD - Dražen Kozman (23) iz Gornjih Bogićevaca, koji se sumnjiči za trostruko ubojstvo u okučanskom kafiću As, pred istražnim sucem u Slavonskom Brodu Mirkom Svirčevićem branio se šutnjom.



Kozmana se osim za ubojstvo Dragomira Došlića (48), Mladena Beline (36) i Marka Maroša (46) tereti i za pokušaj ubojstva pet osoba kao i pokušaj teškog ubojstva zbog napada na policajce.



Prvi problemi



Odgovarat će i za nedopušteno držanje oružja, kao i dovođenje u opasnost života i imovine. Sudac Mirko Svirčević Kozmanu je odredio 48-satni pritvor.



Nezapamćeni zločin Kozman je počinio sedam dana prije svog 23. rođendana. Kako doznajemo, njegovo dosadašnje ponašanje bilo je i više nego problematično. Imao je normalno djetinjstvo. Prvi problemi počeli su 1992. godine kada je obitelj zbog rata izbjegla u Novu Gradišku.



- Kako mu je sve te godine otac Antun bio pripadnik HV-a, Dražen je bio bez  nadzora i autoriteta. Tada su počeli problemi u školi te je izražavao i agresivnost prema nastavnicima - rekao je Branko Medunić, direktor novogradiškog Centra za socijalnu skrb. Nakon akcije Bljesak vraćaju se u Gornje Bogićevce, a Dražen školovanje nastavlja u Okučanima. Nakon što je tri puta ponavljao peti razred, 1996./97. potpuno prestaje sa školovanjem.



Nepopravljivo ponašanje



- Uz suglasnost roditelja 1999. upućen je u Centar za odgoj mladeži Osijek. Njegova asocijalnost je i dalje rasla, a on se iživljavao praveći štetu drugima - rekao je Medunić. Tako je nekoliko puta priznao i krađe koje nije počinio želeći privući pozornost. Smrt oca (1998. godine) izrazito ga je potresla.



- Na Odjelu resocijalizacije bio je do 12. travnja 1999. godine, kada je pobjegao. U tom kratkom vremenu (2,5 mjeseca) upisan je u šesti razred, no nije se uspio prilagoditi - rekao je voditelj osječkog centra Željko Sabljak.



Sredinom 2001. godine Dražen Kozman je zbog počinjenih kaznenih dijela smješten u odgojni dom Ivanec, gdje je bio do sredine 2002.. Dražen je povremeno i radio, no takvo ponašanje nije dugo trajalo. Ponovno se okrenuo krađama. Često je nabavljao oružje.



Zbog više počinjenih krađa Kozman bio je osuđivan i na zatvor pa je 2004./05. boravio u zatvorima Lepoglave, Zagreba i Požege.



Uhićen švercer oružja



Kako smo neslužbeno saznali, policija je jučer oko 14 sati uhitila osobu s okučanskog područja koja je trostrukom ubojici Draženu Kozmanu prodala automatsku pušku iz koje je Kozman u subotu, u kafiću AS, u Okučanima ubio tri osobe, a šest ranio.



U interesu istrage, kako je rečeno, policija za sada ne želi ništa više reći niti odati identitet prodavača oružja. No, doznajemo da se uhićeni muškarac nalazi u PP Okučani gdje je u tijeku kriminalistička obrada.







Taj podatak obuhvaća specijalni recidivizam, kada počinitelj ponavlja isto kazneno djelo zbog kojega je bio osuđen, te opći recidivizam, kada počinitelj nakon odslužene zatvorske kazne počini neko drugo kazneno djelo. Najčeći recidivisti su silovatelji, njih 22,4 posto. Kod krvnih delikata taj podatak iznosi 16,4 posto, a u području krađa i razbojstava recidivisti zauzimaju 33,1 posto slučajeva.



Psiholog Milan Košuta smatra da je ključni problem u samom zakonu. Što se tiče Dražena Kozmana (23), koji je u Okučanima ubio tri osobe a šest ih ranio, smatra da nije isključeno da se kod njega radi o psihičkom oboljenju. Košuta tvrdi da se i ta tragedija možda mogla spriječiti da su hrvatski zakoni stroži prema nasilnicima.



- Prema našim zakonima, u Hrvatskoj se nasilje isplati jer se njime može nešto postići. Zakoni moraju biti stroži. Postoje psihički bolesnici koji ponavljaju svoja djela. ( A. Šegota)

Recidivizam

'Zakoni su preblagi'

ZAGREB - Prosječni recidivizam u Hrvatskoj u posljednjih osam do devet godina iznosi 21,3 posto.



Aleksandra Primorac;Željko Mužević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:39