Umro Branko Bevanda

OPATIJA - Nakon duge i teške bolesti, u poslijepodnevnim je satima u riječkom KBC-u u 70. godini preminuo legendarni opatijski ugostitelj Branko Bevanda. U mladosti je  bio motociklistički as koji je 60-ih godina prošloga stoljeća žario i palio motodromima bivše države. Po završetku sportske karijere posvetio se ugostiteljstvu otvorivši riblji restoran Bevanda na Biviju, između Rijeke i Opatije.



Kasnije restoran seli u Volosko i postaje nezaobilazno mjesto ljubitelja ribljih delicija Prije nekoliko godina Bevanda, još neumoran i željan izazova ali i dokazivanja, kupuje stari opatijski ugostiteljski objekt Lido u samoj luci. Među rijetkim je ugostiteljima čije je ime postalo gastronomski brend, a njegov restoran u cijeloj Europi postaje simbol kvalitete i vrhunske gastronomske ponude. Osobno ga je vodio sve do prošle godine, kada je suočen s teškom bolešću svoje životno djelo prodao mladom riječkom poduzetniku Zoranu Maržiću.



Novi vlasnik zadržao je ime restorana svjestan da je riječ o nadaleko poznatom brendu koji privlači klijentelu. Odmah po primitku tužne vijesti zastave na restoranu spuštene su na pola koplja, a informacija o posljednjem ispraćaju Branka Bevande bit će objavljena naknadno. Branko Bevanda u svojoj plodnoj ugostiteljskoj karijeri primio je i brojna priznanja. Zadnje mu, nažalost, neće biti uručeno.



Prije nekoliko dana Gradsko vijeće Opatije dodijelilo mu je godišnje priznanje kao zaslužnom sugrađaninu. Premda potpuno posvećen ugostiteljstvu, Bevanda je bio i veliki zaljubljenik u sport. Jedno vrijeme bio je i direktor NK Rijeke. Među prvim Opatijcima kupio je luksuznu jahtu, promijenio je nekoliko plovila, a jedno vrijeme čak je sa suprugom Vali i živio na brodu u marini Ičići. Opatijci su s tugom primili vijest o smrti  svog najpoznatijeg  mještanina.




Mihajlo Pažanin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:07