Vukovarski Vodotoranj postaje memorijalno spomen-obilježje

VUKOVAR - Obnova u srpskoj agresiji 1991. stradaloga vukovarskog Vodotornja, uz Vučedolsku golubicu najprepoznatljivijeg simbola Vukovara, trebala bi početi sredinom iduće godine, a ponudit će autentičnu spomeničku temu sjećanja na Domovinski rat kakva u Hrvatskoj još nije ostvarena, najavio je pročelnik Odjela za komunalno i prostorno uređenje grada Vukovara Milan Kunac.



Projekt Memorijalnog spomen-obilježja Domovinskog rata "Vodotoranj-Vukovar" predviđa izgradnju spomen-područja kojemu bi središnji dio činila sadašnja ruševina vodotornja s platoom za veća okupljanja, obalnim vidikovcem nad Dunavom te Dokumentacijsko-istraživačkim centrom o Domovinskom ratu.



Sastavni dio kompleksa koji će se prostirati na gotovo 2,5 hektara, bit će muzejska postava Bitke za Vukovar, vječni plamen te svojevrsni "zid boli" na kojemu bi bila ispisana imena svih poginulih i nestalih u obrani Vukovara 1991., te imena Vukovaraca poginulih na drugim bojištima.



Sastavni dio kompleksa koji će se prostirati na gotovo 2,5 hektara, bit će muzejska postava Bitke za Vukovar, vječni plamen te svojevrsni 'zid boli' na kojemu bi bila ispisana imena svih poginulih i nestalih u obrani Vukovara 1991., te imena Vukovaraca poginulih na drugim bojištima
Cijeli kompleks gradio bi se najmanje dvije godine. Troškovi gradnje, doznaje Hina od Milana Kunca, vjerojatno neće biti manji od 50 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračun. Kunac u izjavi podsjeća kako je urbanističko-arhitektonski i likovni natječaj za izradu idejnog riješenja Memorijalnog spomen-obilježja "Vodotoranj-Vukovar", Grad Vukovar u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) raspisao početkom rujna ove godine.

Za rok predaje natječajnih radova određen je 6. studenoga, a svi radovi prispjeli do toga roka bit će izloženi u obnovljenoj rodnoj kući nobelovaca Lavoslava Ružičke za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kazao je Kunac.



Vukovarski Vodotoranj, visok 50 metara, obujma 2200 prostornih metara, izgradila je zagrebačka tvrtka "Hidrotehna" prema projektu tvrtke "Plan" potkraj šezdesetih godina u tadašnjem gradskom perivoju i izletištu tzv. "Najpar-bašći", na ulazu u vukovarsko naselje Mitnicu.



U srpskoj agresiji Vodotoranj je bio jedna od najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od šest stotina oštećenja. Prvotno je trebao biti obnovljen sukladno inicijativi pokojnog predsjednika Franje Tuđmana da svaka hrvatska županija obnovi u Vukovaru po jedan objekt javne namjene. Obnovu Vodotornja preuzela je Zadarska županija koja je prije nekoliko godina i uplatila u tu svrhu tri milijuna kuna koji će, kako je rekao Kunac, biti uloženi u obnovu Vodotornja kao Memorijalnog spomen-obilježja koje će po značenju daleko nadilaziti lokalni značaj te trajno i potresno svjedočiti o tragediju Vukovara i njegovih građana u Domovinskom ratu. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43