Za okučanski masakr 40 godina zatvora

SLAVONSKI BROD - Dražen Kozman (24) osuđen je danas na maksimalnih 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo koje je počinio 11. studenog u okučanskom kafiću "AS".



Nepravomoćnu presudu, prvu u slavonskobrodskom Županijskom sudu izreklo mu je vijeće kojem je predsjedala sutkinja Jadranka Đaković. 



Za ubojstvo Dragomira Došlića (48), Mladena Beline (36) i Marka Maroša (46) u okučanskom kafiću "AS"  pojedinačno je kažnjen sa 14 godina, za teško ranjavanje Davora Mamuze s pet godina, a za ranjavanje još četiri osobe s tri godine zatvora za svaku. Za pokušaj ubojstva policajca osuđen je na deset godina, te na dvije godine za nedopušteno držanje oružja i eksploziva.


ŠESTORICA U 'KLUBU' MAKSIMALNIH KAZNI




Uz najveću kaznu za trostruko ubojstvo u kafiću AS, Kozman će se najmanje pet godina morati liječiti na psihijatriji
Tako je kazna od ukupno 71 godinu zatvora preinačena u najveću moguću jedinstvenu kaznu u trajanju od 40 godina, uz najmanje pet godina obveznog psihijatrijskog liječenja zbog teškog poremećaja osobnosti. Sud nije prihvatio Kozmanovu obranu da mu je puška slučajno bila prebačena na rafalnu paljbu, kao ni to da se događaja u susjednom kafiću "Pinokio", gdje je pucao u smjeru policajca, ne sjeća.



- Ovako visoka kazna izrečena je kao društvena osuda koja bi trebala biti upozorenje svakom potencijalnom počinitelju, ali i utjecati na svijest građana, posebice oštećenih. Kozman je svojim činom unio nemir u jednu malu sredinu kao što su Okučani - rekla je sutkinja. Kozman je kaznu mirno prihvatio. Blagi titraji vilice vjerojatno su ukazivali da nije očekivao maksimalnu kaznu, na koju će se žaliti.





Prije osude Kozmana u Županijskom sudu, na 27 godina osuđeni su Darko Vukojević (24) i Antun Blažević (47), za ubojstvo braće Dragana i Željka Prgometa, te Gorana Begića u lipnju 2004. godine u središtu Slavonskoga Broda. Vrhovni sud im je kaznu povisio za tri godine.



Trostruki ubojica Igor Matanović nepravomoćno je osuđen 26 godina zatvora.     (A. P.)
Još trojici kazne od 27 i 26 godina





Aleksandra Primorac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:06