Želimir Brala, hrvatski veleposlanik u Portugalu, smijenjen zato što se tukao

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je ovih dana proceduru opoziva hrvatskog veleposlanika u Portugalu Želimira Brale i vozača veleposlanstva Ivice Grlića, koji su se prije dva tjedna potukli u hrvatskom veleposlanstvu u Portugalu.



MVP je na incident po svemu sudeći odmah reagirao i pozvao obojicu na konzultacije u Zagreb, oni su dali svoje iskaze i cijeli slučaj će sigurno završiti pred službeničkim sudom, a utvrdi li se da u priči ima i kriminalnih elemenata, slučaj će se proslijediti nadležnim institucijama.



Kako smo neslužbeno doznali, veleposlanik Brala danas je bio u Zagrebu i nakratko se susreo s ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar-Kitarović. Bralino razrješenje direktno se ne povezuje s tučnjavom u veleposlanstvu, ali se na Zrinjevcu neslužbeno moglo doznati da je incident u svakom slučaju ubrzao razrješenje.



Pred komisijom u Ministarstvu Brala i Grlić dali su potpuno oprečne iskaze, a svjedoka nemilog događaja nije bilo. Također, incident nije prijavljen portugalskim vlastima pa o njegovim posljedicama nema liječničke dokumentacije.



- Ako je i bilo poremećenih odnosa u tom veleposlanstvu, ovo nije način da se takve stvari rješavaju i obojica će sigurno biti sankcionirana - bio je decidiran naš izvor iz MVP-a. Također se moglo doznati da je Brala poštovao proceduru i o incidentu izvijestio MVP. Konkretan povod fizičkog obračuna još nije poznat, ali doznajemo da je riječ o dugotrajnoj netrpeljivosti koja je kulminirala.



Brala je karijerni diplomat, imenovan u vrijeme bivše vlade, ali mu još nije istekao četverogodišnji mandat. Imenovan je i Bralin nasljednik, ali u MVP-u, čak ni neslužbeno, ne žele reći o kome je riječ jer se još čeka agreman. Otkrili su tek da je riječ o karijernom diplomatu.    




Tina Lakić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:19