OLIMPIJADA U BRAZILU

FOTO: IGRE BUDUĆNOSTI Pogledajte spektakularni plan arhitekata za Rio de Janeiro 2016.

Rukometnu dvoranu nakon Olimpijade će razmontirati i od nje napraviti 4 nove škole

Olimpijske igre u Rio de Janeiru u Brazilu održat će se 2016. na poluotoku s 15 velikih sportskih objekata koje povezuju vijugave ceste, objavili su u utorak autori glavnog plana olimpijskog parka tvrtka AECOM.

Za mjesto održavanja igara odabrana je trokutasta zona Barra de Tijuca, a glavni olimpijski park razvit će se oko tri već postojeća stadiona koji su u Riju ostali od Panameričkih igara 2007. sagrađenih preko stare staze za utrke Formule 1 iz 70ih.

AECOM planira transormirati poluotok u tropski pejsaž s planinama u pozadini, uokviren prekrasnom obalom i pitomim brežuljcima uz ceste koje će povezivati objekte na cijelom području. Centralna os poluotoka bit će dizajnirana kao crno-bijela prugasta zmija a uz nju će biti sagrađene dvorane i smještaj za sportaše i goste.

Ukupno će se sagraditi sedam novih stadiona a glavni arhitekti su miješana britansko-brazilska skupina, sastavljena od najboljih taelnata londonskog studija AndArchitects i arhitektonskog ureda Lopes, Santos & Ferreira Gomes iz Rija. Za rukomet planiraju veliku arenu koja će se nakon igara moći razmontirati i od nje će se smontirati četiri nove škole.

Britanska tvrtka 3DReid udružila se sa studijom BLAC Architects iz Rija u renoviranju postojećeg Velodroma, dok će se stari Maria Lenk akvapark preurediti za plivačke i skakačke utrke a stadion banke HSBC sredit će se za gimnastičare. Kraj mora će biti velika livada na kojoj će 12 tisuća gledatelja moći gledati natjecanja na velikim ekranima a AECOM projektira i centar za 20 tisuća novinara iz cijeloga svijeta.

AECOM je pobijedio na natječaju za masterplan Olimpijskog parka 2011 kao dio tima u kojemu su i londonska firma Wilkinson Eyre Architects i studio DG Architecture iz Rija. “Uzeli smo sve što smo naučili na Olimpijskim igrama u Londonu i podigli to na novi nivo” rekao je Jason Prior iz AECOM-a “Nadam se da će se to vidjeti na našim rezultatima 2016.” Pored Barre de Tijuca, natjecanja će se održavati i na Copacabani, Maracani i Deodoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:13