VOLAN BUDUĆNOSTI

Dugo čekanje prvog Lexusovog električnog modela gotovo: Japanski proizvođač najavio RZ 450e

RZ 450e predstavljen je u prosincu 2021. kao preteča Lexusove električne ponude, a više slike eksterijara dobili smo u veljači

2023. Lexus RZ 450e

 Lexus

Čini se kako je čekanje prvog Lexusovog potpuno električnog modela gotovo, jer je japanski proizvođač danas najavio da će u potpunosti predstaviti RZ 450e 20. travnja ove godine. I to nije sve što smo dobili, jer je Lexus izbacio par slika kabine električnog crossovera koja otkriva odsječeni volan.

image

2023. Lexus RZ 450e

Lexus

RZ 450e predstavljen je u prosincu 2021. kao preteča Lexusove električne ponude, a više slike eksterijera dobili smo u veljači ove godine. Međutim, ovo je prvi put da vidimo kabinu koja izgleda kao evolucija konceptnog LF-Z Electrifieda. Nema sumnje, odsječeni upravljač je vrhunac, ali primjećujemo i prilično kompaktnu digitalnu ploču instrumenata i veliki infotainment zaslon na središnjoj konzoli.

image

2023. Lexus RZ 450e

Lexus

Eksterijer je, naravno, ublažen u odnosu na konceptni automobil iako je zadržao prilično aerodinamičnu siluetu. Sprijeda se vidi potpuno zatvorena rešetka i poznata Lexusova prednja svjetla. Profil je intenzivno oblikovan dok stražnji kraj dolazi s jako nabijenim stražnjim vjetrobranom, integriranim spojlerom i LED stražnjim svjetlima pune širine.

image

2023. Lexus RZ 450e

Lexus

RZ 450e bit će prvi Lexusov model koji će koristiti Toyotinu e-TNGA platformu koju koristi i Toyotin bZ4x zajedno sa Subaruom Solterrom. Model će biti pozicioniran na visokom tržištu u usporedbi sa svojom braćom u smislu dizajna, tehničkih značajki i performansi kako bi se natjecao s modelima poput Tesle Y, Forda Mustanga Mach-E, Audijem Q4 e-tronom Sportbackom i Genesisom GV60.

image

2023. Lexus RZ 450e

Lexus

Pogonski sklop sastoji se od dva električna motora koji nude pogon na sva četiri kotača u kombinaciji s Lexusovim novim Direct4 sustavom, s naglaskom na performanse i dinamiku vožnje. Koncept je opremljen litij-ionskom baterijom od 90 kWh koja nudi 600 kilometara dometa, stoga očekujemo slične specifikacije od serijskog modela. Toyota bZ4X dolazi s WLTP dometom od 516 kilometara.

image

2023. Lexus RZ 450e

Lexus

Više o Lexusu RZ 450 znat ćemo 20. travnja na njegovoj digitalnoj premijeri putem namjenske web stranice discoverlexus.com/reveal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 12:58