NOVA ERA ZA JAPANCE

Lexus LF-Z elektrificirani koncept: Najava novog stila i tehnologije marke za blisku budućnost

Do 2025. više od 10 novih Lexusa će elektrificirano: stižu električni model te plug-in hibridi i hibridi
Lexus LF-Z Concept
 Lexus

Konceptni Lexus LF-Z električni je automobil za koji u Lexusu kažu kako predstavlja sve ono što se so 2005. može očekivati od marke po pitanju dizajna i tehnologije.

Osnova koncepta luksuznog crossovera je platforma namijenjena električnim modelima s baterijama koji usto koristi DIRECT4 tehnologiju upravljanja pogonskom snagom na sva četiri kotača, maksimalno iskorištavajući trenutnu reakciju sile električnog motora, za slobodno upravljanje kotačima.

image
Lexus LF-Z Concept
Lexus

Lexus dodaje da ova tehnologija kontrolira raspodjelu snage na kotačima i može raditi u konfiguracijama s prednjim, stražnjim i pogonom na sve kotače.

Lexus nije pružio sve detalje o ključnim hardverskim komponentama automobila, osim činjenice da ima sustav električnog upravljana "steer-by-wire".

image
Lexus LF-Z Concept
Lexus

Usto, redefiniran je dizajnerski jezik, u ovom slučaju uz siluetu koja podsjeća na coupe-crossovere. Prednja strana koncepta nudi iteraciju sadašnje vretenaste rešetke marke koja je, budući da je ovo potpuno električno vozilo i nema motor s unutarnjim izgaranjem, potpuno zatvorena.

Gledano s boka, kratki prednji i stražnji prevjesi vozila odmah upadaju u oči, kao i veliki kotači, dok je stražnji kraj LF-Z koncepta posebno intrigantan i uključuje složenu LED rasvjetu te treće kočiono svjetlo postavljeno okomito u branik.

image
Lexus LF-Z Concept
Lexus

U Lexusu kažu da je unutrašnjost vozila dizajnirana prema smjernicama koncepta "Tazuna" s volanom u obliku jarma s dodanim prekidačima, te složeni head-up zaslon.

Osim premijere samog LF-Z koncepta, Lexus je najavio plan za uvođenje 20 novih ili poboljšanih modela do 2025. godine. Više od 10 njih bit će elektrificirano, uključujući potpuno električni model, plug-in hibride i tradicionalne hibride, sve ovisno o tržištima određenih zemalja i regija širom svijeta.

image
Lexus LF-Z Concept
Lexus

Lexus je najavio proširenje ponudu limuzina i SUV-ova, a također će "težiti novim sportskim modelima koji i dalje pružaju zabavu u vožnji." Također će lansirati i modele u "novim klasama koje još nisu postojale".

image
Lexus LF-Z Concept
Lexus

Japanski proizvođač automobila želi ponuditi električne varijante svih svojih modela do 2025. godine s idejom da prodaja električnih vozila premaši prodaju automobila na benzinski pogon do tog datuma. Do 2050. Lexus također želi postići ugljičnu neutralnost tijekom životnog ciklusa cijele svoje linije modela, uključujući proizvodnju materijala, dijelova i vozila, logistiku vozila i konačno odlaganje i recikliranje starijih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:22