točka preokreta

Marka za koju možda nikad niste ni čuli, prodajom električnih auta pretekla Teslu na kraju 2023.

BYD je lani prodao gotovo 1,6 milijuna električnih vozila, uz hibride brojka je premašila tri milijuna

Luka Yantai u Kini

 Profimedia

Kineski proizvođač električnih vozila BYD nadmašio je prodajom Teslu u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, ali američka kompanija zadržala je vodeću poziciju u cijeloj godini, pokazuju podaci.

BYD je u ponedjeljak objavio da je u zadnja tri mjeseca 2023. prodao 526.000 električnih vozila.

image

BYD Han 2023.

Profimedia

Iz Tesla Motorsa su u utorak priopćili da je u razdoblju od listopada do prosinca isporučio 484.500 električnih vozila, za 20 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. U cijeloj 2023. isporučili su 1,81 milijun vozila, za 38 posto više nego u 2022.

BYD pak navodi da je lani prodao gotovo 1,6 milijuna električnih vozila. Kada se dodaju hibridni modeli, brojka je premašila tri milijuna.

image

Novi automobili, ilustracija

Profimedia

U početnoj fazi kompanija je proizvodila samo punjive baterije za mobitele, prijenosna računala i druge elektroničke uređaje.

Analitičari smatraju da BYD-ov uspjeh počiva upravo na izvornom poslovanju s baterijama koje spadaju među najskuplje dijelove električnih vozila, a interna proizvodnja znatno smanjuje troškove.

Zahvaljujući nižim troškovima baterija kineska kompanija znatno je snizila cijene električnih automobila na kraju prošle godine pa joj je prodaja samo u prosincu poskočila za 70 posto.

image

BYD na salonu

Profimedia

Iz Tesla su upozorili da očekuju slabljenje potražnje u ovoj godini zbog viših troškova zaduživanja, navodi BBC.

"BYD-evo prestrojavanje u brzu traku novi je dokaz žestoke konkurencije na tržištu eletričnih vozila. Tesla će se teško vratiti na čelo čopora”, smatra analitičarka Hargreavesa Susannah Streeter.

image

YangWang U8

BYD

Kineski BYD postao je velika prijetnja ne samo Tesli, već svim renomiranim markama u autoindustriji. U rujnu prošle godine Elon Musk je upravo BYD označio kao jedimu marku koja bi mogla biti konkurent Tesli po prodaji...

Opsežnu analizu možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:51